Knut og Robiel gjør alt fra å gå tur i marka sammen til å gå på visning eller øve til førerprøven. Foto: Stian Amadeus Antonsen

Robiel (22) kom til Norge som flyktning fra Eritrea for 3,5 år siden. I dag går han på introduksjonsprogrammet og har praksis på et sykehjem i Oslo. Gjennom Røde Kors sitt prosjekt ”Støttespiller for unge flyktninger” har han blitt kjent med Knut (49).

– Jeg har blitt veldig glad i Knut og familien hans. Vi har det veldig hyggelig sammen, og jeg feiret også bursdagen min og 17.mai sammen med dem, forteller han.

Støttespiller

Overgangen fra ungdomslivet til voksenlivet kan være vanskelig for alle. Da er det godt å ha noen å få hjelp og støtte fra. Unge enslige flyktninger i Norge har ofte ikke de støttespilleren rundt seg, og det ville Røde Kors gjøre noe med.

– Vi i Røde Kors har jobbet lenge med inkludering av flyktninger, for eksempel er det mange frivillige som er flyktningguide. Dette prosjektet ble startet fordi vi vet at tidlig voksenliv er en sårbar periode hvor det er ekstra viktig at man har noen støttespillere rundt seg, forteller prosjektleder Heidi Lorentzen.

– Mange enslige flyktninger møter ofte bare ansatte og andre i bofelleskapet, og har aldri vært i et norsk hjem. Vi kobler frivillige og unge flyktninger som har felles interesser sier hun.

Blitt kjent med en ny kultur

Knut har kone og voksne barn, og ønsket å bidra til å gjøre en forskjell som frivillig i Røde Kors.

– Jeg er heldig som får bli kjent med Robiel. Jeg har lært mye om Eritrea og fått utvidet nettverket mitt. Jeg har også fått smakt på mye god mat som jeg ikke hadde prøvd, Robiel er nemlig en veldig god kokk forteller han.

– I blant hjelper jeg til med å se på CV eller bli med på visning, andre ganger spiser vi mat sammen, går på kino eller tur i marka, sier han.

Robiel og Knut møtte SV-politikeren Marian Hussein på en kafé på Grønland i Oslo. Foto: Stian Amadeus Antonsen

Dere har funnet det lille ekstra        

En som har vært engasjert i flyktning og inkluderingsspørsmål er Marian Hussein, sentralstyremedlem i SV og 5.kandidat til Stortinget i Oslo.

– Det ser ut som at Røde Kors her har funnet det lille ekstra. Dette prosjektet gjør at mennesker blir kjent på tvers og kan lære av hverandres kulturer, sier hun.

– I overgangsfasen fra flyktning til borger trengs det mer enn bare jobb og bolig, og her spiller frivillige organisasjoner en viktig rolle. Vi trenger mer av dette i inkluderingsarbeidet, avslutter hun.

Vil du bli en støttespiller for en ung flyktning? Da må du være over 25 år, treffe din ungdom minst en gang i uken og levere politiattest. For mer informasjon kontakt prosjektleder Heidi Lorentzen på Heidi.Lorentzen@redcross.no

Støttespiller for unge flyktninger

  • Toårig prosjekt i regi av Røde Kors
  • Har fått 1 510 000 av ExtraStiftelsen
  • Et prosjekt rettet mot unge, enslige flyktninger i Oslo og Bergen
  • Styrke unge flyktninger følelse av innflytelse over eget liv og gir bedre selvfølelse.