Mange tror at jeg ikke kan ha sex og at jeg ikke har en seksualitet på grunn av rullestolen. Men jeg bryter ned de fordommene ved å være fullstendig åpen om slike temaer, sier Sally, som er en av modellene i utstillingen. Foto: Brian Cliff Olguin/Unge Funksjonshemmede

Generalsekretær i Unge funksjonshemmede, Synne Lerhol, åpnet programmet med å fortelle om bakgrunnen for at Unge funksjonshemmede har laget fotoutstillingen Jeg elsker.

– Vi har laget fotoutstillingen Jeg elsker for å vise at unge med funksjonsnedsettelser og kroniske sykdommer har en seksualitet på linje med alle. Når vi som samfunn overser at ungdom med funksjonsnedsettelser har de samme følelsene, drømmene og behovene som andre, hindrer vi folk i å leve ut sin seksualitet åpent og trygt. Det vil vi gjøre noe med.

Generalsekretær i Unge funksjonshemmede, Synne Lerhol, åpnet utstillingen. Foto: Tora Hope/Unge funksjonshemmede

Videre fortalte fotograf Brian Cliff Olguin om hvordan det har vært å jobbe som fotograf for prosjektet. Han fortalte at noen av det viktigste for han har vært de spennende møtene med alle deltakerne.

 

Fotograf Brian Cliff Olguin fortalte om spennende møter med mennesker i arbeidet med utstillingen. Foto: Tora Hope/Unge funksjonshemmede

Flere av deltakerne i fotoutstillingen var til stede under åpningen, og to av dem holdt innlegg for alle som hadde møtt frem.

Luna Andrine Engh er fotografert sammen med kjæresten Alexa Hamsund. På åpningen fortalte Luna Andrine om bakgrunnen for at hun valgte å stille opp som modell i fotoutstillingen. Hun fortalte at hun ønsket å vise frem usynlige funksjonsnedsettelser fordi det er mange funksjonsnedsettelser og kroniske sykdommer som ikke er synlige for andre.

– Jeg ønsker å vise at det finnes et stort mangfold av kjønnsidentiteter og legninger. Jeg ønsker også å vise at kjønnsidentitet og legning ikke nødvendigvis henger sammen. Dette er noe jeg opplever selv. Fordi jeg har en kvinnelig kjønnsidentitet, så antar mange at jeg er interessert i menn. Men dette stemmer ikke for min del.

Jeg ønsker å vise at det finnes et stort mangfold av kjønnsidentiteter og legninger, forteller Luna Andrine Engh. Hun og kjæresten Alexa Hamsund er modeller i utstillingen. Foto: Brian Cliff Olguin/Unge Funksjonshemmede

– Dette er noe jeg har ventet i årevis, sa Helle-Viv Magnerud.

Hun holdt et varmt og personlig innlegg der hun blant annet fortalte om hvordan det er å bli møtt som gravid og mor med funksjonsnedsettelser. Helle-Viv fortalte at hun har fått mange rare spørsmål opp gjennom livet, blant annet hvordan i alle dager hun, som er rullestolbruker, kunne bli gravid.

– Når jeg så at Unge funksjonshemmede skulle lage en fotoutstilling så tenkte jeg «faen også». For dette kom 30 år for sent. For fakta er at jeg er ikke lenger blant dere unge funksjonshemmede. Men seksualitet og sex har ingen øvre aldersgrense, og jeg er glad for at jeg også kunne være med i denne utstillingen.

Utstillingen henger på Eldorado bokhandel til 5. august. Det er også mulig å se utstillingen HER.

Tekst: Stine Mari N. Leirdal/Unge Funksjonshemmede

– Dette er noe jeg har ventet i årevis, sa Helle-Viv Magnerud, som er en av modellene i utstillingen: Foto: Brian Cliff Olguin/Unge Funksjonshemmede

Jeg elsker