– Et smil fra denne gjengen gjør dagen fantastisk

Treningskompisene i BUL håndball gir nytt innhold til begrepet «innafor».

BUL håndballs HU-lag teller nærmere 20 spillere. Helt foran sitter de tre treningskompisene, og med på bildet er også trenere, Inger-Lise Eieland fra Finnmark idrettskrets og Hans Christian Lillehagen, generalsekretær i Stiftelsen Dam. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten

– Jeg kan ha verdens verste dag, og så kommer jeg til BUL-hallen og får et smil fra den gjengen her, og så er alt helt fantastisk, sier Guro Elde.

Hun er én av totalt fire treningskompiser for BUL håndballs HU-lag – et treningstilbud til psykisk utviklingshemmede i Alta. Laget hadde sin første trening i september 2016, men har allerede spilt flere kamper og turneringer.

For folk i alle aldre

Treningskompis-konseptet handler om å få mennesker med behov for bistand til å drive med fysisk aktivitet. Finnmark idrettskrets har lenge jobbet med å kurse treningskompiser, for å hjelpe flere mennesker ut i aktivet.

I tillegg til å lære om fysisk og psykisk helse, bidrar treningskompisene til den faktiske aktiviteten, og til godt kosthold og treningsplanlegging. Det hele skjer i samarbeid med kommunen.

– Vi har mange som har en én-til-én-hjelp, og dette er folk i alle aldre, forteller Inger-Lise Eieland i Finnmark idrettskrets.

HU-laget scorer mål i stor stil, og jubelen står i taket både på banen og på tribunen. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten

Inkludert i idrettslaget

Men i BUL ville de gjerne ta konseptet litt lenger, for selv om fysisk aktivitet i seg selv er viktig for mange utsatte grupper, ønsket de å tenke inkludering i den ordinære idrettslaget i tillegg.

– Det er kjempeviktig at disse menneskene får være med i idrettslaget, og føle seg inkludert, sier Eieland.

På HU-laget som nå har vært aktivt i et halvt år er det fire treningskompiser. Hver uke møtes trenere, spillerne og treningskompisene til trening i BUL-hallen. Laget har allerede vært med i Alta-turneringen, og noen uker spiller de treningskamper mot de andre lagene i BUL.

I tillegg hender det at treningskompisene har en ekstra gulrot på lur.

– Ja, vi har blant annet arrangert pizzakvelder og grøtkvelder. Det sosiale er veldig viktig, forteller treningskompis Sofie Elvedal Jensen.

Anbefaler treningskompis til andre lag

På banen er det høy stemning når Stiftelsen Dam er på besøk, og det scores mål i begge retninger, til stor begeistring for publikum på sidelinja. Det er ikke fritt for at det kastes et slengkyss eller to mot publikum heller – det er åpenbart at spillerne trives på banen.

Mye kan de nok takke treningskompisene for, men i følge Sofie og Guro, er dette en gjensidig glede.

– Jeg har bare positive ting å si om å være treningskompis, og jeg anbefaler det til alle idrettslag. Det er fantastisk å få være med på dette, sier Guro.

Hver uke møtes HU-laget i BUL-hallen, sammen med treningskompisene til trening – og sosialt samvær. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten

Sluttrapport

Bakgrunn

Bakgrunnen for dette prosjektet var at det ble meldt inn et behov fra kommuner om et kurs som kunne gi støttekontakter mer faglig kompetanse i møte med sine brukere. En ønsket å tilby fysisk aktivitet til alle brukere som var tildelt støtte-kontakter. Det var behov for et kortere kurs som skulle ruste støttekontaktene til å kunne ta med sine brukere ut i fysisk aktivitet. Målsettingen og målgruppen for dette prosjektet var å få flere med vedtak om støttekontakt ut i fysisk aktivitet og få til nye idrettstilbud som kunne ta imot denne gruppen.

Oppsummering

Prosjektet har bidratt til at flere brukere med vedtak om bistand har kommet seg ut i aktivitet. Prosjektet har bidratt til at kommunene har tilknyttet seg flere treningskompiser og støttekontakter. Vi vil i fremtiden fortsette samarbeidet med de kommunene som ønsker det. Vi vil også fortsette og oppfordre idretten til å satse på målgruppen og bistå de med kompetanse der vi ser at det er livlaget.

Prosjektgjennomføring

Prosjektet ble gjennomført med ansatt prosjektleder gjennom Finnmark idrettskrets i samarbeid med 4 kommuner og flere idrettslag/klubber. Kommunene eier treningskompisene og gjør vedtak. Idrettskretsen er eier av kursene og står for gjennomføringen, samt bistod idrettslagene som var med i prosjektet.

Resultater

Mål 1: Skape en aktiv fritid, trygghet og trivsel for personer som har bistandsbehov, gjennom tilbud om 4-6 timer organisert, fysisk aktivitet i uken gjennom skoleåret. Resultat: Det nå er to idrettslag i Alta som tilbyr aktivitet for mennesker med bistandsbehov ved hjelp av treningskompiser. Til tross for flere forsøk på å få til flere tilbyd lyktes vi dessverre ikke. Men vi er veldig fornøyde med de to tilbudene vi har fått i gang. Mål 2: 100 nye medlemskap i idrettslagene som er med i prosjektet. Resultat: Nye medlemskap antar vi ligger på ca 30 nye medlemmer.

Antall personer i målgruppen

147

Sluttrapport/artikler (pdf)

Sluttrapport Extrastiftelsen 2016 – 2018.pdf

Prosjektleder

Inger-lise Eieland

Detaljer
Program
Forebygging (2015)
Prosjektnavn
Treningskompis Finnmark
Organisasjon
Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité
Beløp Bevilget
2016: kr 240 000, 2017: kr 240 000, 2018: kr 240 000
Startdato
31.12.2015
Sluttdato
30.12.2018
Status
Avsluttet