God stemning blant deltakerne på seniorferie. Her koser Elsa Pedersen, Valborg Rogdo og Marit Hellum seg i solen. Foto: Stian Amadeus Antonsen

Det er mange spente ansikter å se på bussen til Røde Kors Sentrene. 33 pensjonister fra hele Vestfold skal på «seniorferie» på idylliske Eidene på Tjøme. For flere av deltakeren er hverdagen ensformig og det går lang tid mellom sosiale aktiviteter.

– Jeg bor på en gård et stykke utenfor Tønsberg, og jeg har vært alene etter at kona mi døde. Da jeg leste om dette tilbudet i Tønsbergs Blad ringte jeg med en gang, forteller 81 år gamle Kristian Bakstevold.

Kristian bretter ut en sammenkrølla papirlapp fra skjortelommen. Der har han tatt vare på avisutklippet fra Tønsberg Blad.

– Jeg ble veldig glad da jeg leste om denne ferieturen. Det er ikke så mye som skjer om dagene, og da blir det godt å treffe andre og slå av en prat, forteller han.

Varmeste sommeren siden 1947

Etter en god lunsj er det flere som vil ut og nyte finværet på Eidene. Praten går lett, selv om deltakerne ikke kjenner hverandre fra før av.

– For et nydelig vær, det er lenge siden vi har hatt en så fin vår, sier 83 år gamle Elsa Pedersen.

– Ja, så fint vær har det ikke vært siden sommeren 1947. Da er den varmeste sommeren jeg kan huske, erindrer Kristian Bakstevold.

De er alle skjønt enige om at både somrene og vintrene var mye bedre før.

– Da jeg var ung var det jo fint vær nesten hele sommeren, forteller Elsa.

Så fint vær har det ikke vært siden sommeren 1947 mener Kristian Bakstevold. Her nyter han solen sammen med Bodil Varpe. Foto: Stian Amadeus Antonsen

Tvangsevakuert av tyskerne under krigen

En av deltakerne på turen er 86 år gamle Valberg Rogdo. Hun bor i Sandefjord, men vokste opp i Finnmark. Hun begynner å fortelle om nedbrenningen av Finnmark under krigen.

– Jeg var ni år da vi måtte rømme til toppen av fjellet fordi tyskerne kom til byen. Jeg husker fremdeles hvordan det så ut da vi stod på fjellet og så utover husene som brant, forteller hun.

De overnattet ute denne kalde novembernatta, før de dro videre. Hennes søster bar lillebroren i en ryggsekk.

– Dagen etter gikk vi til en hytte hvor vi bodde 48 stykker. Der bodde vi én måned forteller Valborg, som har holdt flere foredrag i Sandefjord om nedbrenningen av Finnmark under krigen. Valborgs familie var blant de 23.000 nordmennene som trosset førerordren, og nektet å la seg evakuere.

Bekjemper ensomhet

Ansvarlig for helgen, Karin Larsen Pande, har jobbet på Røde Kors Sentrene Eidene i 18 år, og er glad for å se at så mange eldre meldte seg på ferietilbudet.

– Vi vet at mange av de eldre er ensomme og har begrenset med nettverk. Vi håper at de vennskapene de knytter i løpet av helga som de kan ta med seg videre, sier hun.

De frivillige har også en viktig rolle i gjennomføringen av ferien. Rita Svendsen er frivillig i Horten Røde Kors, og vaffelgeneral under oppholdet.

– Det gir meg mye glede å være med i Røde Kors, her møter jeg mange flotte mennesker. Jeg er heldig som også får dekket mange av mine sosiale behov gjennom å være frivillig her, avslutter hun.

Her er vaffelgeneralene Karin Larsen Pande og Rita Svendsen. Foto: Stian Amadeus Antonsen

Prosjektinformasjon

Ordningsnavn
Helse høst (2017)
Prosjektnavn
Seniorferie
Prosjektet i kortform

I prosjekt Seniorferie ønsker Røde Kors å ta med 300 eldre, som ikke normalt har helse og økonomi til det, på en kort ferietur på "landet". Dette vil vi gjøre ved hjelp av frivillige i Røde Kors. Prosjektet er en start på en Røde Kors-satsing som etterhvert vil kunne bli landsdekkende.

Organisasjon
Norges Røde Kors
Org.ledd
Besøkstjenesten i Norges Røde Kors
Prosjektleder/forsker

Tom Madsen

Andre fylker for prosjektet
Akershus, Buskerud, Hedmark, Oppland, Oslo, Telemark, Vestfold, Østfold
Konkret sted/adresse
Eidene, Tjøme og Merket, Tisleidalen
Konkret sted/postnr
3145
Bevilget
2018: kr 600 000
Startdato
01.01.2018
Sluttdato
01.01.2019
Status
Under gjennomføring

Søknadssammendrag

  • Dagens levealder har økt betraktelig, og kommer til å fortsette å øke. I årene fremover vil Norge få en betydelig økende andel eldre gjennom den såkalte «eldrebølgen». Samtidig er det et ønske fra både samfunnet og den enkelte om å få bo og leve godt i egne hjem lengst mulig. Dette byr på utfordringer når vi vet at mange tilbringer alderdommen alene. Ensomhet og fysisk inaktivitet er to onder som ofte kan gå hånd i hånd, og som har negativ effekt på eldres både fysiske og psykiske helse.

  • Prosjekt Seniorferie ønsker å kunne tilby 6 trygge, tilrettelagte ferieopphold for 300 ensomme hjemmeboende eldre i 2018. Bakenforliggende mål er å motvirke ensomhet og inaktivitet.

  • Prosjektet ønsker å nå hjemmeboende eldre som er mobile og i stand til å ta vare på seg selv, men som ikke har helse eller økonomi til å selv komme seg på tur.

  • 300
  • 100000
  • Sentrene har lang erfaring med planlegging og gjennomføring av leiropphold for ulike brukergrupper. Denne erfaringen vil være veldig verdifull i forbindelse med de planlagte eldre-oppholdene.
    Vi ønsker å rekruttere deltagere i første rekke ved hjelp av Røde Kors Besøkstjeneste og Røde Kors lokalforeninger, samt hjemmetjenesten i kommunene. Vi er overbevist om at det er stort behov for denne type opphold, og at kommunene vil bidra i rekrutteringen av deltagere. Røde Kors Sentrene, som arrangør, vil ta initiativ til dialog og samarbeid med Røde Kors Besøkstjeneste og lokallagene i Røde Kors, samt hjemmetjenesten, slik at man får kartlagt og får med seg de eldre som virkelig har behov for å komme på ferie.

  • Det satt opp følgende fremdriftsplan: januar/februar - Rekruttering deltagere påskeopphold. Mars. Planleggingsdag for frivillige og ansatte., Mars/april: Påskeopphold.. April; Evaluering. Mai.aug: Rekruttering til sensommeropphold. Aug.: Planleggingsdag frivillige og ansatte. Aug/sept: Sensommeropphold. Sept.:Evaluering. Okt-Nov.: Rekruttering til juleopphold. Des.:Planleggingsdag frivillige og ansatte. Des/jan.: Evaluering.