"Hettegenser i tunell" er en av bildene som er med i utstillingen. Foto: Otto/Norsk Folkehjelp Bergen

Følelser gjennom bilder

Hvordan vise frem byen fra en annen vinkel? Norsk Folkehjelp Bergen ville tilby en annerledes form for arbeidstrening for mennesker med rusutfordringer. Gjennom prosjektet øyeblikk får deltakerne trening i bruk av både foto og tekst.
– Jeg elsker å ta bilder, da kan jeg formidle følelser på en annen måte.  Jeg har ikke familie rundt meg og lite nettverk, forteller Johan, som er en av deltakerne i prosjektet.
– Det å få bruke evnene mine i dette prosjektet er sånn som holder meg i gang, sier Johan.

Samarbeid med gatamagasinet Megafon

«Øyeblikk» er et samarbeid som Norsk Folkehjelp Bergen tok initiativ til overfor Gatemagasinet Megafon. De har publisert bilder og de grafiske formgiveren på arbeidsmarkedstiltak hos ALF (som gir ut Megafon) bidrar med utforming av materiell og en kalender som er knyttet til prosjektet.
Hver tirsdag gjennom hele året har det vært samlinger på MO-senteret på Wergeland i Bergen, et kommunalt tiltak som tilbyr aktiviteter og helsetjenester til rusavhengige.
– Samarbeidet med MO-senteret har vært avgjørende for prosjektet. Her har to frivillige fra Norsk Folkehjelp, Ingunn Alver og meg selv, møtt hver tirsdag sammen med en entusiastisk gjeng forteller prosjektleder Vilde Krum Dahl.
– I tillegg har vi fått fantastisk hjelp av den anerkjente fotografen Kay Berg, som har delt sine fotokunnskaper med oss alle, forklarer Vilde.
Prosjektleder Vilde Krum Dahl, sammen med Otto og Yasmin, to av deltakerne i prosjektet. Foto: Stian Amadeus Antonsen
Utstilling med åpning av ordføreren
Prosjektet har resultert i en kalender som skal selges av deltakerne til inntekt for Norsk Folkehjelps minehundeskole i Sarajevo. Formålet er det deltakerne som selv har bestemt.
– Vi skal også ha en fotoutstilling med bilder fra prosjektet. 3.oktober blir det høytidelig åpning på Bergen kommunes Innbyggerservice av ordfører Marte Mjøs Persen, forteller en stolt prosjektleder.
Det blir også kulturelle innslag med artisten IAN og bandet «Hvelvet» som skal spille på åpningen. Hvelvet øver i kjelleren på MO-senteret – som tidligere huset Fana Sparebank.
Fana er den største bydelen i Bergen. Foto: Odd/Norsk Folkehjelp Bergen
– Unger er spesielle. Det er akkurat som om de er i mange dimensjoner samtidig, sier fotograf Johan om dette bilde. Foto: Johan/Norsk Folkehjelp Bergen

Prosjektinformasjon

Ordningsnavn
ExtraExpress (høst 2016)
Prosjektnavn
Refleksjoner
Organisasjon
Norsk Folkehjelp
Lokallag
Norsk Folkehejlp Bergen
Prosjektleder/forsker

Jorge Dahl

Fylke(r)
Hordaland
Kommune(r)
Bergen
Bevilget
2017: kr 30 000
Startdato
15.11.2016
Sluttdato
30.11.2017
Status
Avsluttet