Beboerne på Torshov transittmottak har mye glede av felles matlaging. Foto: Stian Antonsen

– Maten fra hjemlandet vekker til live positive assosiasjoner fra før de flyktet, forteller aktivitetsleder Shwan Karem Wahed.

Med to barnehager som nærmeste nabo ligger Torshov transittmottak på toppen av en bakke. Sentralt i Oslo, men likevel skjermet fra byens larm. Her er det plass til opp til 200 beboere på det meste. Hit kommer det asylsøkere som venter på å få plass på et ordinært mottak. Likevel, dette er mye mer enn en ventestasjon.

De ansatte på mottaket la merke til at matlaging som aktivitet førte til mestring og begeistring for beboerne. Dermed søkte de ExtraStiftelsen om penger til å gjøre dette til en fast aktivitet, og har i samarbeid med Norsk Folkehjelp fått 70.000 kroner til dette prosjektet.

Vi har fått mye glede av den nye ovnen forteller Shwan Wahed stolt. Her sammen med generalsekretær i ExtraStiftelsen, Hans Christian Lillehagen. Foto: Stian Antonsen

Ingen tenkte på aktiviteter

Shwan har jobbet på transittmottaket i åtte år, og på den tiden har mye forandret seg.

– Da jeg begynte å jobbe her, så var tanken at mottaket skulle være mat, en seng og tak over hodet. Det var ingen som tenkte på aktiviteter for de som bor her, forteller han.

I dag er situasjonen en helt annen. Shwan viser oss rundt og forteller stolt om alle aktivitetene på mottaket. Her er det musikk, dans, dukketeater, klovner, konserter, matlaging og mye, mye mer.

– Asylsøkere er en veldig sårbar gruppe og derfor er det så viktig at de får muligheten til å delta på ting, at det skjer noe, slik at de kan tenke på noe annet enn det de flyktet fra, sier Shwan.

– Jeg tenker egentlig ikke på dette som et asylmottak, men mer som et sosialt senter, forteller han.

En deilig kurdisk biryani er dagens rett. Fristende? Foto: Stian Antonsen

Mestring og glede på kjøkkenet

Mottaket har bygget et hyggelig utehus hvor det står noen gamle sofaer, stoler og lamper. På bordet bugner det av forskjellig typer mat, salat, ris og biryani.

– Dette er en kurdisk biryani, forteller Ahmad fra Syria og viser frem en deilig rett.

– Vi lærer mye av hverandre, både om mat, men også om musikk og andre ting, forteller Khadige, som også er fra Syria.

Beboerne blomstrer

Å komme til Norge som asylsøker betyr å flykte fra alt det som er kjent til en hverdag som kan være forvirrende og hvor mange ting må læres på nytt. Ventetiden kan være lang, og da kan det være viktig å gjøre noe man har gjort før og som man er flink til.

– Det som er så fint med dette prosjektet er hvordan jeg ser at de som deltar blir så glade og stolte når de kan vise frem maten der de kommer fra. Jeg ser hvordan de får økt selvtillit og hvordan de blomstrer etter å ha vært med på prosjektet, forteller Shwan.

Fakta om prosjektet

  • Torshov transittmottak driftes av Norsk Folkehjelp og ble opprettet i 2004.
  • Matlagingsprosjektet fikk 70.000 kroner av ExtraStiftelsen i 2016 for å dekke kostnader til ny stekeovn, kjøkkenutstyr og innkjøp av mat.
  • Prosjektet er et samarbeid mellom Norsk Folkehjelp og Kulinarisk Akademi.