Mobilt Sykkelverksted

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Bymisjonen i Kristiansand driver Pedalen Sykkelverksted som er et etterverns-tilbud for mennesker i rusrehabilitering. Vi ser et marked og opplever et økende behov for å ha et mobilt sykkelverksted. Med dette verksted kan vi nå flere i vår målgruppe og dra ut til bedrifter og virksomheter og tilby service og sykkelreparasjoner. Vi har fått midler fra en privat giver til anskaffelse av et mobilt verksted og ønsker å ansette en prosjektleder. Vi har gode erfaringer med sykkelreparasjon i møte med målgruppen og tror at et mobilt verksted er en trygg, god arena for mestring og sosial utvikling.

Målsetting for prosjektet

a) Vi vil bidra til; – å øke evnen til å stå i relasjoner – opplevelse av mestring – varig endring i forhold til rusmestring og rusadferd – økt tro på egne ferdigheter og ressurser b) skape et varig tilbud til målgruppen og kundene c) bidra til en grønnere, mer miljøvennlig og trafikk sikker by

Målgruppe

Mennesker i rusrehabilitering som har bestemt seg for å kutte ut rusmidler. I LAR (legemiddelassistert rehabilitering) eller medikamentfri rehabilitering

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

15

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Vi ønsker å ansette en prosjektleder som sammen med deltakere og frivillige kan utvikle og drifte Mobilt Sykkelverksted. Opplæring vil skje ved Pedalen sykkelverksted og gjennom Sykkelakademiet. Sykkelakademiet er et 8 dagers teoretisk og praktisk kurs i sykkelreparasjon. Deltakerne vil bli rekruttert gjennom våre eksisterende kanaler og samarbeidspartnere; Kristiansand Kommune, ARA- avdeling for rus og avhengighet ved Sørlandets sykehus, Vest Agder friomsorg og Pedalen Sykkelverksted. Når prosjektleder er ansatt og de første deltakere og frivillige er rekruttert vil vi invitere til en workshop der målet er at vi sammen legger en detaljert plan for bruk og utvikling av Mobilt Sykkelverksted. Stikkord her vil være; deltakernes målsetninger, potensielle kundegrupper, samarbeidspartnere, markedsføring, progresjon og årsplan. Vårt potensielle kundegrunnlag ligger i Kristiansand og omegns mange store bedrifter og offentlige institusjoner der mange ansatte sykler til jobben. Med mobilt sykkelverksted kan vi dra ut på bestemte annonserte dager og ha service og enkle reparasjoner på ansattes sykler. Vi ser for oss to modeller: – bedriftene betaler oss en sum pr. service dag – den enkelte ansatte/kunde betaler selv for service/reparasjoner

Fremdriftsplan for prosjektet

– ansette prosjektleder 100% stilling – rekruttere frivillige og deltakere – anskaffe og bygge et mobilt sykkelverksted; en utstyrt tilhenger med sykkelstativer, plass til verktøy og utstyr. – arrangere en workshop som beskrevet – markedsføre tilbudet og selge oppdrag -gjennomføre oppdrag – sikre videre drift etter endt prosjektperiode gjennom faste oppdrag og avtaler med bedrifter og offentlige virksomheter

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Kirkens Bymisjon Kristiansand har lang erfaring med målgruppen ; mennesker i rus rehabilitering. Hovedmålsettingen for dette arbeidet er å bidra til målgruppens evne til å stå i relasjoner. Arbeidstrening er et middel vi bruker for å nå dette målet; ved Pedalen sykkelverksted og andre verksteder. Pedalen har i flere år hatt utejobber. I denne forbindelse oppstod ideen om et eget mobilt sykkelverksted. Fra en privat giver fikk vi midler til å designe og bygge en henger, rigget som et mobilt sykkelverksted. Vi søkte midler fra Dam stiftelsen for å kunne utvikle og drifte verkstedet. Videre målsetting for mobilt sykkelverksted var å tilby deltakere et trygt miljø der de vil oppleve mestring og varig endring med tanke på rusmestring og rusadferd. Med det mobile sykkelverkstedet ønsket vi også å bidra til en grønnere, mer miljøvennlig og trafikk sikker by. Vi hadde også som mål å bygge opp en kundekrets som på sikt ville være økonomisk bærekraftig og gjøre oss uavhengig av støtte.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Hovedmålsettingen for vårt arbeid med målgruppen er å bidra til å øke evnen til å stå i relasjoner. En av styrkene ved Mobilt Sykkelverksted er at prosjektet har vært en del av et større rehabiliteringstilbud med ulike typer arbeidstrening og et stort fritidstilbud. Deltakerundersøkelser viser stor grad av måloppnåelse med hensyn til relasjonskompetanse, mestring og livskvalitet. Ved å delta med Mobilt Sykkelverksted på festivaler, sykkelkampanjer, besøke skoler og store bedrifter har vi bidratt til å sette fokus på sykling, trafikk sikkerhet og miljø. Pedalen Sykkelverksted i Kristiansand er en del av et større fellesskap av 10 sykkelverksteder i Kirkens Bymisjons regi. Hvert år arrangeres fagsamlinger for ansatte der blant annet erfaringsdeling står på agendaen. Her har vi delt våre erfaringer med Mobilt Sykkelverksted, og flere andre sykkelverksteder har søkt midler og startet opp liknende prosjekter.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

20

Prosjektgjennomføring/Metode

I 2017 ansatte vi prosjektleder og startet jobben med å rekruttere deltakere og frivillige. Sammen hadde vi en workshop med temaene; potensielle kundegrupper, oppdrag og samarbeidspartnere, salg og markedsføring og utseende på tilhengeren (det mobile sykkelverkstedet). Ideene var mange og planer ble utarbeidet i etterkant. Tilhengeren ble bestilt, innredet, foliert og utstyrt etter våre tegninger og var ute på første oppdrag 03. juni. De første deltakerne og frivillige fikk sin opplæring gjennom sykkelakademiet i februar og mars 2017 (Sykkelakademiet er et årlig 8 dagers teoretisk og praktisk kurs i sykkelreparasjon i regi av Pedalen Sykkelverksted) . Arbeidet med markedsføring av det mobile sykkelverkstedet var et satsingsområde i 2018. Vi gjorde dette gjennom synliggjøring og deltakelse på ulike arrangementer i regi av blant annet idrettslag og Kristiansand Kommune. Vi tok også kontakt med offentlige og private virksomheter/bedrifter og promoterte det mobile sykkelverkstedet. I løpet av prosjektperioden har vi fått mange offentlige og private faste kunder og gode samarbeidspartnere.

Resultater og resultatvurdering

I løpet at den 3-årige prosjektperioden har 20 deltakere og 9 frivillige vært knyttet til prosjektet. 2 ansatte ved Pedalen og 1 deltaker har tatt sertifikat for tilhenger. Prosjektleder hadde sertifikat fra før. Dette har gitt mulighet for stor aktivitet og mer fleksibilitet. I prosjekt perioden har vi vært ute med verkstedet i overkant av 50 dager. Kristiansand kommune har vært den største kunden og samarbeidspartner. I de store bedriftene og offentlige virksomhetene vi har besøkt, har vi gjennomført service og enkle reparasjoner av ansattes sykler. I 2019 genererte aktivitetene en inntekt på i underkant av kr. 90.000,- . Vi er fornøyd med aktivitetsnivået, men har dessverre ikke nådd målet om full inntjening. Vi vil fortsette å bruke det mobile sykkelverkstedet, men aktivitetsnivået vil være avhengig av ekstern økonomisk støtte.

Oppsummering og videre planer

Mobilt Sykkelverksted har vært et spennende prosjekt som har bidratt positivt både på individ og samfunnsnivå. Verkstedet har vært en god arbeidstreningsarena som gir mestring, vekst og sosial kompetanse for deltakerne. Vi har også bidratt til å gjøre byen grønnere, mer miljøvennlig og tryggere. Dette ønsker vi å videreføre og utvikle. Det mobile sykkelverkstedet vil inngå som en del av den daglige driften ved Pedalen Sykkelverksted. Planer og avtaler for 2020 ble satt på vent da korona viruset traff Norge, men vi gleder oss til å se det mobile sykkelverkstedet igjen rulle på vegen.

Prosjektleder

Petter Dåsvand

Detaljer
Program
Helse høst (2016)
Prosjektnavn
Mobilt Sykkelverksted
Organisasjon
Stiftelsen Kirkens Bymisjon Kristiansand
Beløp Bevilget
2017: kr 600 000, 2018: kr 430 000, 2019: kr 230 000
Startdato
31.12.2016
Sluttdato
30.12.2020
Status
Under gjennomføring