Det å være i aktivitet og lage noe som er vakkert, har vært en viktig faktor for at rusmestringen til Mai har blitt en suksess. Foto: Stian Amadeus Antonsen

I et industriområde like utenfor Haugesund er det høy aktivitet. Her blir tomme glassflasker forvandlet til de lekreste vaser, glass og karafler. Mai tar på seg munnbind og viser frem hvordan hun sliper flaskene slik at de blir til lekre vaser.

– Først kutter vi flaskene, og så sliper vi dem slik at de blir ordentlig fine og glatte, forklarer Mai.

Mai er en av de fire brukerne som er involvert i Dråpen. Mai har vært i Kirkens Bymisjons arbeidstiltak i flere år. Hun begynte som en del av ryddegjengen i byen.

Etter hvert kom hun inn i LAR-behandling fordi hun så muligheten til en rusfri hverdag, ved å være en del av gjengen som skulle produsere Dråpe-kolleksjonen.

– Livet mitt har snudd seg rundt etter at jeg begynte å jobbe i Dråpen. Jeg vet at vi har mange bestillinger som venter, så jeg føler et stort ansvar for å gjøre en best mulig jobb, sier Mai.

Mai er nå rusfri og har fått mer ansvar for både produksjonen og salg av Dråpe-produktene. Hun er med på å kvalitetssikre produktene når de er ferdige.

På verkstedet hvor alt skjer, her er brukerne sammen med prosjektleder, ExtraStiftelsen og Arne-Christian Mohn som er ordfører i Haugesund. Foto: Maren Hagen

Best med champagneflasker

Bjørn er en av de andre som deltar i prosjektet. Han har jobbet mye med kunst tidligere og er flink til å jobbe med hendene.

– Hver og en av disse flaskene er unike. Vi vasker, kutter, sliper og bestemmer design på dem. Vi legger ned mye arbeid i hvert produkt, de skal være så fine at de kan stå i krystallskapet, forteller han stolt.

De får inn mange forskjellige typer flasker som varierer i både form, farge og tykkelse. Bjørn kan avsløre hva som er hans favorittflaske:

– Champagneflasker er de beste å jobbe med, de er robuste og veldig tykke, og det gjør dem lettere å jobbe med, forklarer han.

Her holder Bjørn det som skal bli det neste kunstverket i rekken. Foto: Stian Amadeus Antonsen

Over all forventning

Flaskene har allerede solgt mange hundre eksemplarer, og det er mange som står på venteliste. Noen vil gjerne også ha unike produkter fra spesielle anledninger, kan prosjektleder Mercedes Aarvik fortelle.

– Noen vil gjerne ha en vase fra vinflasken når de forlovet seg eller andre spesielle anledninger, sier hun.

– Det er mange, spesielt kvinner, som kommer innom for å kjøpe produktene, men også bedrifter som kjøper vasene for å pynte eller for å bruke som gaver. Vi opplever også at vi at selvtilliten øker veldig blant dem som deltar og at de mestrer hverdagen bedre, sier hun.

Vil du vite mer om Dråpe-produktene? Sjekk nettsiden deres her!

Dråpe-produktene har blitt så populære at det nå er ventelister for de som ønsker å bestille. Foto: Haakon Nordvik

Prosjektinformasjon

Ordningsnavn
Rehabilitering (2016)
Prosjektnavn
Flere I Jobb
Prosjekttema
Sosialt entreprenørskap som gir arbeid til mennesker i aktiv rus
Organisasjon
Stiftelsen Kirkens Bymisjon Rogaland
Org.ledd
Kirkens Bymisjon Haugalandet
Prosjektleder/forsker

Mercedes Aarvik

Fylke(r)
Rogaland
Bevilget
2016: kr 400 000, 2017: kr 280 000
Startdato
01.01.2016
Sluttdato
31.12.2018
Status
Under gjennomføring

Søknadssammendrag

 • I Jobb Haugesund er Kirkens Bymisjon Haugalandets sysselsettingstiltak for rusmiddelavhengige i Haugesund. Siden oppstarten i 2007 har vi formidlet arbeid på dagsengasjement for mennesker i rus- og gatemiljøet. Hver arbeidsdag sendes i gjennomsnitt 5 deltakere hjem uten å få jobbe. Det er spesielt behov for et alternativ for de som ikke håndterer de fysisk harde oppgavene utendørs og som er tilpasset et stadig økende kvinnemilø.

 • Rusmiddelsavhengige skal få ta ut sitt potensiale og oppleve mestring og verdighet. Skape et motiverende og postivt alternativ til rus, sosial isolasjon og kriminalitet. Flere skal få ta del i arbeidfelleskapet i I Jobb Haugesund. Bærekraftig økonomi.

 • Målgruppen for prosjektet er voksne rusmiddelavhengige i og utenfor behandling i Haugesund med spesielt fokus på kvinner.

 • Flere I Jobb skal, som navnet tilsier, føre til at vi kan tilby arbeid til flere. Kirkens Bymisjon Haugalandet sysslelsetter rusmiddelavhengige på dagskontrakt gjennom tiltaket I Jobb. Ved å starte produksjon av nye populære produkter skal vi kunne ha fem flere i arbeid i I Jobb hver arbeidsdag. Basert på erfaring med Engleverkstedet vårt ser vi viktighetetn av gode produkter, og vi ønsker derfor å ha med Extrastiftelsen allerede fra idé-fasen for frigi både tid og midler til solid arbeid med produktutvikling. Fokus på høy kvalitet og kommersiell verdi vil sikre en bærekraftig drift men også gi deltakerne et meningsfullt arbeid. Verkstedet vil være operativt 3 dager i uken. Deltakerne vi følge de etablerte rutinene for I Jobb med næringsrik frokost etterfulgt av 4 timers lønnet arbeid. Sosialfaglig oppfølging blir ivaretatt gjennom leder for I Jobb og arbeidsleder. Hensiktsmessig bruk av frivillige vil gi tiltaket merverdi.

 • Januar 2016 – April 2016: Produktutvikling med markedsundersøkelse.
  Mars 2016: Ansettelse av arbeidsleder.
  April 2016 – Mai 2016: Rekruttering av frivillige, klargjøring av verksted.
  April 2016 - :Markedsføring og salgsarbeid
  Mai 2016: verkstedet være i full gang med produksjon.
  Januar 2017 - Desember 2017: Utvidet tilbud til 8 deltakere.
  2018 - : Videre drift med selvfinansiering.

 • Prosjektet vil først og fremst ha en stor betydning for den enkelte deltaker. Det å ha en jobb å gå til gir økt selvfølelse og verdighet. For mange vil dette være et alternativ rus, men også til sosial isolasjon og passivitet. Samfunnsbesparende. Prosjeket vil bidra til en bærekraftig økonomi for tiltaket.