Lyspunktet er navnet på prosjektet til Røde Kors Haugesund, og dette bilde oppsummerer i grunnen godt tittelen! Foto: Kate Elin Østebøvik Haugen og Margareth Kristiansen.

Vi lever lengre og lengre, og vi bor hjemme lengre og lengre. Mange eldre har god helse men har kanskje mistet noen av de vennenne som de hadde før. Det er ikke så lett å komme seg ut hvis man ikke har noen å dra ut sammen med. Dette ville Haugesund Røde Kors gjøre noe med.

Hjemme alene

– Lyspunktet er et unikt prosjekt som retter seg mot hjemmeboende pensjonister i Haugesund. Vi bor gjerne tett sammen, men det er bare tilfeldig at man møter på naboen forteller prosjektleder Gunvor Steffensen.

Mange føler på det å være ensom blant mange mennesker. Her kommer prosjektet Lyspunktet inn og tilbyr ukentlige treff sammen med en klubbvert som binder klubben sammen, sier hun.

– Vi har foreløpig fire klubber, det er tur, film, hobby og kafé-treff som er tema for disse gruppene. Totalt er det 19 aktive deltakere i klubbene og vi ser at de som kommer trives og at de også får nye nettverk, forteller hun.

 

Det er fint å gå på tur her i Haraldsvang forteller Einar J. Nilsen (85). Foto: Stian Amadeus Antonsen

– Det er lettere å komme seg ut når man har noen å gå sammen med

Det blåser friskt denne dagen i Haugesund, men det stopper ikke deltakerne i turgruppa. Hver onsdag møtes de for å gå på tur, uansett vær og vind.

– Jeg har vært i turgruppa siden oppstart i oktober i fjor og ser fram til hver onsdag. Det er lettere å komme seg ut når man har noen å gå i sammen med, forteller turgåer Anny K. Nilsen (83).

En annen deltakere stemmer i:

– Det er godt å komme seg ut på en luftetur, treffe andre og slå av en prat forteller Einar J. Nilsen (85).

Her er daglig leder i Røde Kors Haugesund Therese Landås, sammen med deltaker Einar J Nilsen. Foto: Stian Amadeus Antonsen

Muligheter, glede og inspirasjon

Haugesund Røde Kors har et bredt spekter av aktiviteter rettet mot alle aldersgrupper, og en egen satsing på seniorer.

– Som daglig leder er jeg svært glad for at Haugesund Røde Kors fikk finansiert dette prosjektet Lyspunktet av dere i Extrastiftelsen. Lyspunktet gjenspeiler den brede og kvalitative satsingen Haugesund Røde Kors står for rettet mot eldre, forteller daglig leder Therese Landås.

– Prosjektet og prosjektets ramme generer trygge og givende relasjoner mellom mennesker som deltar i prosjektet og de får tatt del i et felleskap innen en ramme som de interesserer seg for, utdyper hun.

– Dette bidrar til å forebygge ensomhet samtidig som disse klubbene viser muligheter for andre som befinner seg i en hverdag hvor ensomhet kan påvirke livskvaliteten. Lyspunktet gir muligheter, glede og inspirasjon. Akkurat som navnet tilsier, avslutter hun.

Lyspunktet

Toårig prosjekt i regi av Hagesund Røde Kors

Har fått totalt 1 100 000 kroner av ExtraStiftelsen

Et prosjekt rettet mot hjemmeboende pensjonister i Haugesund

Etablering av sosiale klubber for eldre basert på felles interesser der en møtes regelmessig for å øke livskvalitet og forhindre ensomhet.