Linda Persen har premiere på forestillingen «Jeg feirer livet» i Tromsø lørdag 3. oktober. Deretter spiller hun 22 forestillinger rundt om i landet den neste måneden. Foto: Promo

– Det er deler av forestillingen som er svært krevende for meg å gjøre. Som å holde tale i min egen begravelse. Jeg har tre barn. Tanken på at jeg kan dø før de blir voksne, er tøff. Jeg frykter ikke å dø, men å dø fra dem. Jeg har måtte gå ganske dypt i meg selv for å gjøre denne forestillingen, sier Linda Persen, også kjent som Lucky Linda, i et intervju med Nordlys.

Hun er klar med forestillingen «Jeg feirer livet», som er laget med støtte fra ExtraStiftelsen.

Se video fra da Spre Glede-turneen besøkte Linda:

Videoer: Fabelaktiv/Nrk

Brystkreft med spredning

Linda vet at hun er alvorlig syk. Hun fikk brystkreft i 2013, og fikk raskt også konstatert spredning. En tilstand som per i dag ikke er mulig å kurere.

Men Linda mener at når tradisjonell medisin ikke lenger strekker til, så må man gjøre det man kan selv. Hennes beste våpen er humor, og selv om hun sier at hun er klar over at hun nok kan provosere mange med å lage komedie av sykdommen, så tror hun at humor er livsforlengende.

– Galgenhumor er en form for svart humor som jeg føler er befriende i den tøffe situasjonen jeg befinner meg i. Det å kunne le av tragedien, det å søke etter lyspunkter, groteske til tider, kanskje uforståelig for utenforstående, men noe av det som holder meg i live bokstavelig talt, mener jeg, skriver Linda i et innlegg på kreftkamp.no.

– Døden «går forbi»

Hun har skrevet bok om temaet, hun har jobbet som foredragsholder, og lørdag har hun altså premiere på sin egen forestilling «Jeg feirer livet». Premieren er lagt til Rådstua teaterhus i Tromsø. Deretter skal hun spille 22 forestillinger rundt om i hele landet den neste måneden.

Selv om forestillingen i utgangspunktet inneholder mye humor, dukker alvoret også opp. Men som Linda selv skriver på sin egen blogg:

– En dag skal vi dø, men alle andre dager skal vi leve. Døden «går forbi» her av og til, den svinger innom i tankene – kanskje som en påminnelse: husk å leve! Så da gjør vi det dere, vær litt barnslig! Gjør noe du har drømt om! Du trenger ikke ha kreft for å ha det moro!

Se oversikt over forestillingene her.