Linda Persen har premiere på forestillingen «Jeg feirer livet» i Tromsø lørdag 3. oktober. Deretter spiller hun 22 forestillinger rundt om i landet den neste måneden. Foto: Promo

– Det er deler av forestillingen som er svært krevende for meg å gjøre. Som å holde tale i min egen begravelse. Jeg har tre barn. Tanken på at jeg kan dø før de blir voksne, er tøff. Jeg frykter ikke å dø, men å dø fra dem. Jeg har måtte gå ganske dypt i meg selv for å gjøre denne forestillingen, sier Linda Persen, også kjent som Lucky Linda, i et intervju med Nordlys.

Hun er klar med forestillingen «Jeg feirer livet», som er laget med støtte fra ExtraStiftelsen.

Se video fra da Spre Glede-turneen besøkte Linda:

Videoer: Fabelaktiv/Nrk

Brystkreft med spredning

Linda vet at hun er alvorlig syk. Hun fikk brystkreft i 2013, og fikk raskt også konstatert spredning. En tilstand som per i dag ikke er mulig å kurere.

Men Linda mener at når tradisjonell medisin ikke lenger strekker til, så må man gjøre det man kan selv. Hennes beste våpen er humor, og selv om hun sier at hun er klar over at hun nok kan provosere mange med å lage komedie av sykdommen, så tror hun at humor er livsforlengende.

– Galgenhumor er en form for svart humor som jeg føler er befriende i den tøffe situasjonen jeg befinner meg i. Det å kunne le av tragedien, det å søke etter lyspunkter, groteske til tider, kanskje uforståelig for utenforstående, men noe av det som holder meg i live bokstavelig talt, mener jeg, skriver Linda i et innlegg på kreftkamp.no.

– Døden «går forbi»

Hun har skrevet bok om temaet, hun har jobbet som foredragsholder, og lørdag har hun altså premiere på sin egen forestilling «Jeg feirer livet». Premieren er lagt til Rådstua teaterhus i Tromsø. Deretter skal hun spille 22 forestillinger rundt om i hele landet den neste måneden.

Selv om forestillingen i utgangspunktet inneholder mye humor, dukker alvoret også opp. Men som Linda selv skriver på sin egen blogg:

– En dag skal vi dø, men alle andre dager skal vi leve. Døden «går forbi» her av og til, den svinger innom i tankene – kanskje som en påminnelse: husk å leve! Så da gjør vi det dere, vær litt barnslig! Gjør noe du har drømt om! Du trenger ikke ha kreft for å ha det moro!

Prosjektinformasjon

Ordningsnavn
Rehabilitering (2015)
Prosjektnavn
Ingen hår, en pupp, og så?
Prosjekttema
Turné på landsbasis med forestilling om hvordan det er å leve med metastatisk brystkreft.
Organisasjon
Brystkreftforeningen
Org.ledd
Sentralt
Ekstern instans
Firma - ENK - Soultraining Linda Persen
Prosjektleder/forsker

Linda Persen

Fylke(r)
Landsdekkende
Bevilget
2015: kr 283 000
Startdato
01.01.2015
Sluttdato
31.12.2015
Status
Avsluttet

Søknadssammendrag

 • Linda Persen er frilanser som foredragsholder med fokus på å inspirere mennesker til å leve et godt liv uavhengig av livssituasjon. Høsten 2013 fikk hun brystkreft med spredning til lungene, men fortsetter sin vei som inspirator. Hun fikk nylig en pris av Hålogaland Amatørteaterselskap for å ha brukt sin stemme i det offentlige rom angående fattigdom og kreft.
  Med sin teaterbakgrunn ønsker Linda å produsere en humoristisk og ekte forestilling med seg selv som skupespiller, hvor hun bruker sin egen historie som tema: livet som livsnyter og brystkreftpasient.

 • Inspirasjon til kreftpasienter og pårørende for et meningfylt liv. Mer aktivitet og synlighet om metastatisk brystkreft, nye og alternative aktiviteter for de lokale Brystkreftforeningene samt informasjon ut til befolkningen generelt om brystkreft.

 • Personer med kreft, pårørende og befolkning generelt på landbasis

 • Prosjektet organiseres og gjennomføres av Linda Persen samt innleide aktører, og i samarbeid med lokale brystkreftforeninger over hele landet.

  Det blir skrevet manus og jobbet frem en forestilling som inviterer til mestring av sykdom. Samtidig vil det produseres en nettside som blant annet vil inneholde relevante videoer produsert av prosjektet, for å nå ut til flest mulig, samt for markedsføring.

  En vil turnere med denne forestillingen over hele landet, samt invitere med de lokale brystkreftforeningene for å lage til arrangement rundt denne forestillingen, for å bidra til økt aktivitet i de lokale foreningene. En ser for seg f.eks debatt/mingling før/etter forestilling, at de lokale foreningene får vist seg frem så flere blir oppmerksom på at de er der.

 • Januar-februar: Opprette samarbeid med aktører, skrive manus
  Mars-april: Fra tekst til scene, jobbe med regissør frem til ferdig forestilling, produksjon av videoer, markedsføring av prosjektet
  Mai-nov: Turné med forestilling, produksjon av nettside – jevnlig oppdatering av denne.
  Desember: Kunngjøring av resultater, regnskap og sluttrapport.

 • Kreft er en alvorlig sykdom, og spesielt for de som har spredning kan det være vanskelig å leve et godt liv. Med denne forestillingen vil en kunne sette fokus på metastatisk brystkreft, inspirere pasienter og pårørende til bedre livskvalitet tross sykdom, samt oppnå økt aktivitet i lokalforeningene.

Sluttrapport

 • Linda Persen er frilanser som foredragsholder med fokus på å inspirere mennesker til å leve et godt liv uavhengig av livssituasjon. Høsten 2013 fikk hun brystkreft med spredning til lungene, men fortsatte likevel sin vei som inspirator, med fokus på humor og lidenskap i livet.
  Med sin teaterbakgrunn ønsket Linda å produsere en humoristisk og ekte forestilling som knyttet sammen sjangeren foredrag og teater, hvor hun brukte sin egen historie som tema: livet som livsnyter og brystkreftpasient. Linda ønsket å lage en forestilling som inviterte til mestring av sykdom, til å se hele mennesket – ikke bare svulstene, en forestilling som hadde som mål å hjelpe de som allerede var syke, å forebygge brystkreft, og skape debatt om behandling av kreftpasienter i Norge.

 • 1200
 • Prosjektet ble organisert og gjennomført av Linda Persen samt innleide aktører, og i samarbeid med lokale brystkreftforeninger over hele landet.

  Det ble skrevet manus og jobbet frem en forestilling som inviterte til mestring av sykdom. Regissør Lill Janne Legård fungerte både som regissør og med bistand til manus. I tillegg var også Anita Kaarby og Michael/Inger Lise Sæter Kontochristos leid inn i ideutvikling og manusprosess. Samtidig ble det produsert en nettside kun for prosjektet.

  De lokale brystkreftforeningene ble invitert med for å lage til arrangement rundt denne forestillingen, for å bidra til økt aktivitet i de lokale foreningene, og at de lokale foreningene skulle få vist seg frem så flere blir oppmerksom på at de var aktive foreninger. Brystkreftforeningene sto for markedsføring på det enkelte sted de tilhørte. Totalt ble det spilt 22 forestillinger rundt om i hele landet.

 • Det er vanskelig å måle hvor mange som er inspirert etter en teaterforestilling, og da spesielt til å gjøre handlinger, men tilbakemeldingene har vært meget gode i etterkant med meldinger om at dette var en forestilling som ga håp. Prosjektets Facebookside, Twitter og Lindas egen nettside utgjorde stort engasjement - slik at rekkevidden av prosjektet ble langt større enn publikum som så selve forestillingen. Lokalforeningene som var aktive under besøket fikk også økt synlighet.

 • Gjennomføringen av prosjektet må sies å være vellykket da forestillingen har satt spor etter seg og inspirert og bidratt til mestring så langt det er mulig å måle dette med konkrete tilbakemeldinger fra publikum. Det har vært mange sterke og inspirerende møter mellom prosjektansvarlig/skuespiller og publikum som gjør at en mener dette prosjektet har vært viktig å gjennomføre. Det å ta kreften til scenen i en personlig monolog har gitt flere muligheten til å snakke åpent om utfordringene.