Ved bruk av frivillige ledsagere blir det mulig for blinde/svaksynte å komme seg på tur. Her på Gramstad utenfor Sandnes. Foto: Stian Amadeus Antonsen

Terskelen for å oppleve gode naturopplevelser er stor for mange med funksjonsnedsettelser. Gjennom prosjektet «Klart det går i STF»  tilrettelegger foreningen for fine opplevelser i skogen, på fjellet og i vannet.

– I Stavanger Turistforening ønsker vi at flest mulig kan komme seg ut på tur og «Klart det går»-prosjektet gjøre det mulig for flere å være med ved å tilrettelegge ulike turer og friluftsaktiviteter, forteller prosjektleder Helen Adamson.

Her deltar Egil Hovda på aktiviteten "matlaging på bål i Vanncamp". Foto: Ties Van Langen

Foreningen tilbyr en rekke tilrettelagte aktiviteter, alt fra lette dagsturer til krevende fjellturer, aktivitetshelger med kanopadling og zipline, aktivitetsdager for skolegrupper og friluftskvelder for utviklingshemmede.

– Takket være en enorm innsats fra frivillige turledere og ledsagere sørger vi for at mange får minner for livet som ellers hadde gått glipp av de gode opplevelsene som naturen har å tilby, avslutter Adamson.

Her kan du se TV Vest sitt innslag om prosjektet

Prosjektinformasjon

Ordningsnavn
Helse høst (2016)
Prosjektnavn
Klart det går i STF
Prosjektet i kortform

STF har som hovedmål å få flere ut på tur. Få av STFs aktiviteter er tilrettelagt for utviklingshemmede og bevegelseshemmede. Inaktivitet, passivitet, vektproblemer, isolasjon og psykiske lidelser er mer vanlig enn hos befolkningen generelt. Aktivitetstilbud og tiltak for bekjempelse av dette er noe STF ønsker å ta en mer aktiv del i. Friluftsliv krever lite utstyr, er ikke konkurransepreget og kan enkelt tilegnes gjennom erfaring og mestring i naturen. Gjennom et sosialt inkluderende miljø ønsker vi å legge til rette for naturopplevelser og sosialt samvær.

Organisasjon
Den Norske Turistforening
Org.ledd
Stavanger Turistforening
Prosjektleder/forsker

Helen Adamson

Fylke(r)
Rogaland
Kommune(r)
Sandnes, Sirdal, Stavanger
Konkret sted/adresse
Fjogstadveien 160
Konkret sted/postnr
4329
Bevilget
2017: kr 720 000, 2018: kr 720 000
Startdato
01.01.2017
Sluttdato
01.04.2019
Status
Under gjennomføring

Søknadssammendrag

 • Friluftslåven på Gramstad står klart nov.2016 og vi ønsker å fylle låven med masse aktivitet, også for grupper som ikke er så aktive i STF idag, da spesielt for utviklingshemmede og bevegelseshemmede. I tillegg ønsker vi å gjøre noe mer for Klart det går prosjektet (som er et nasjonalt prosjekt i DNT). Med en ressursperson inn vil vi kunne utvikle tur og aktivitetstilbudet for begge grupper, tilrettelegge mer på enkelte fjellhytter, rekruttere flere nye frivillige og utdanne disse (ledsagere), samt få spredd informasjon om tilbudet til brukere og tjenester i kommunene og få ut info på stf.no

 • 1. Opprette et varig, bredt og godt tilbud for utviklingshemmede slik at de får mulighet til å delta i friluftsaktiviteter og bli en del av et positivt og aktivt miljø.
  2. Videreutvikle Klart det går. Et DNT konsept der en tilrettelegger for at bevegelseshemmede skal få kommet seg ut på fjelltur.

 • 1. Personer med utviklingshemming
  2. Personer med funksjonshemning

 • 3000
 • 3000
 • - Opprette et varig, bredt og godt tilbud, og gi mulighet til å delta i friluftsaktiviteter og bli en del av et positivt og aktivt miljø lokalt.
  - Rekruttere nye frivillige via STFs kanaler og samarbeidspartnere.
  - Samle vårt tilbud til utviklingshemmede og funksjonshemmede i to foldere, og dele ut disse til byenes tjenester, familier og samarbeidspartnere.
  - Tilbudet vil også bli synliggjort på nettsider, og det er opprettet en lokale Facebook-side/-gruppe for tilbudet. Det skal være enkelt å finne frem til tilbud som er tilrettelagt for de ulike målgruppene
  - Aktivitetskveld med friluftsaktiviteter hver uke på Gramstad for funksjonshemmede.
  - Inkludere familier med funksjonshemmede barn med på Barnas Turlag familieturer.
  - Torsdagsturer annen hver uke for bevegelseshemmede ungdommer, samt en fjelltur med overnatting.
  - Lørdagsturer annen hver uke med ledsager for blinde og svaksynte, samt en fjelltur med overnatting.
  - Tilrettelegge store arrangement for bevegelseshemmede og funksjonshemmede.
  - Det er opprettet samarbeid med interesseorganisasjoner for utviklingshemmede og for bevegelseshemmede.
  - Det er opprettet samarbeid med andre frivillige organisasjoner nasjonalt og lokalt.

 • 2017-2019: Ansette prosjektleder i full stilling. Etablere samarbeid med interesseorganisasjoner, utvikle gode aktiviteter og rekruttere frivillige til Klart det går og til Friluftsliv for utviklingshemmede. Klart det går i STF vil inngå i DNTs nasjonale Klart det går sitt nettverk for kompetanseutvikling, men vil ikke motta penger derfra. Brukerundersøkelser, justere tilbudet ut fra evalueringen.
  Evaluering/ rapportering Extrastiftelsen.