Elevene på Jeriko skole i Oslo storkoste seg med Fortellinger fra Rettighetsslottet. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten

Det er tross alt ikke hver dag at en tegneserieskaper tar turen til gymsalen på Jeriko skole i Oslo. Med seg i bagasjen hadde Thomas Drefvelin – mannen bak Rettighetsslottet – med seg både gitar, sang og en diger bunke med tegneserier.

Lærer om barns rettigheter

Og slikt blir populært blant de godt over 80 første-, andre- og tredjeklassingene, som allerede er godt kjent med historien bak tegneserien.

– Jaaaaa!, jublet de på spørsmål om de hadde hørt om Rettighetsslottet før.

Tegneserien baserer seg på det digitale undervisningsmateriellet og sangene med samme navn, som har som mål å lære elever og barn i barnehage om barns rettigheter. Det er Redd Barna som står bak prosjektet.

ExtraStiftelsen har støttet både produksjonen av tegneserieheftet og lanseringen. Alt materiell knyttet til Rettighetsslottet er derfor gratis for brukerne, og er du eller dine barn interessert i å lære mer, kan du gå inn på nettsidene til Rettighetsslottet hos Redd Barna.

Thomas Drefvelin har både tegnet og laget sangene til Rettighetsslottet. På Jeriko skole ble han nærmest behandlet som en superstjerne da det første tegneserieheftet ble lansert. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten

Kommer flere tegneserier

Onsdag var det altså klart for lansering av den første tegneserien om Rettighetsslottet, og allerede etter sommeren kommer neste utgave. Den er sårt etterlengtet, skal vi tro elevene på Jeriko skole.

– Kan du synge Krokodillesangen?, spurte en av barna, som allerede hadde sunget med på de tre foregående sangene.

Dette måtte Drefvelin beklage at de ikke kunne denne gangen, for Krokodillesangen – eller Trekkoppkrokodille, som den egentlig heter – hører nemlig til neste tegneseriehefte.

Vi venter i nesten like stor spenning som elevene på Jeriko skole!

Slik ser det første tegneserieheftet i serien om Rettighetsslottet ut. Illustrasjon: Thomas Drefvelin/Redd Barna

Prosjektinformasjon

Ordningsnavn
Forebygging (2015)
Prosjektnavn
Tegneserie
Prosjekttema
Tegneserier om barns rettigheter.
Organisasjon
Redd Barna
Org.ledd
Sentralt
Ekstern instans
One-eyed Cat/TomasDrefvelin
Prosjektleder/forsker

Guro Bakke Håndlykken

Fylke(r)
Landsdekkende
Bevilget
2015: kr 580 000
Startdato
01.01.2015
Sluttdato
31.12.2016
Status
Under gjennomføring

Søknadssammendrag

 • Rettighetsslottet begynte som en stor plakat for barnehager og barneskolen. Plakaten, som viser et mylder av barn i morsomme og relevante situasjoner, er tegnet av Tomas Drefvelin og ble utgitt første gang i 2010. Det ble digitalisert i 2012, og i 2013 kom den første sangen «Barnas Rettigheter». Sangen og dens tilhørende musikkvideo nærmer seg 6000 visninger på nett. I inneværende år produserer Redd Barna, med støtte fra Extra, fire nye sanger til slottet. Tegneserier fra Rettighetsslottets nå etablerte univers, virker for oss som en naturlig forlengelse og utvidelse av konseptet.

 • Prosjektet skal gjøre barn kjent med barnerettighetene på en engasjerende måte. Kunnskap om egne rettigheter er en rettighet barn har, men denne kunnskapen kan også beskytte barn og gjøre dem sterkere i møte med livets utfordringer.

 • Alle barn, men særlig barn i alderen 8-12 år.

 • Gjennom produksjonen av to tegneseriehefter skal barn få lære om barns rettigheter på en leken og lett måte. Heftene vil ha oppgaver som skal bidra til egenrefleksjon, klassediskusjon og stimulere barnas egne uttrykk og historiefortelling. Kombinasjonen av tematisk innhold og oppgaver gjør heftene ekstra brukervennlige i skolen. Vi vil satse på en bred markedsføring av heftene, både gjennom egne kanaler og SubjectAid.no - en effektiv kanal for distribusjon av gratis undervisningsmateriell til lærere.

  Tegneserier er et format som appellerer til barn. Det forbindes med humor og morsomme figurer i spennende og engasjerende situasjoner. Mange barn lærer å lese gjennom tegneserier. På grunn av tegneseriens fargerike og underholdende karakter, vil det være mulig å formidle alvorlige og vanskelige temaer uten at det virker påtrengende.

 • Jan-apr:
  Arbeid med manus for første elevhefte
  Visuell mal for begge heftene defineres
  Feb-mai:
  Arbeid med tegningene til første elevhefte: skisses, tusjes og fargelegges,
  Utarbeidelse av trykkeklare filer av elevheftene – både bokmål og
  nynorsk versjon
  Jun-aug
  Trykking
  Markedsføring/distribusjon
  Lansering elevhefte 1
  Sep-des
  Arbeid m/elevhefte 2:
  -manus
  -tegninger
  -trykkeklare filer
  -trykking
  -markedsføring/distribusjon

 • Barns velferd er selve grunnlaget for et sunt samfunn. Ved å øke barns bevissthet om egne rettigheter og å høyne deres handlingskompetanse, vil vi være med på å skape et samfunn av selvstendige individer som med sterk fysisk og mental helse lettere vil kunne bekjempe og stå imot undertrykkelse og misbruk.

Sluttrapport

 • Prosjektet Tegneserier, illustrerte rettigheter har bakgrunn i ønsket om å lære barn i Norge at de har egne rettigheter, og samtidig lære dem hva enkelte av disse rettighetene består i. Ved å gjøre dette på en morsom og underholdende måte, håper vi å nå vår målsetting som er at barn vokser opp med et bevisst forhold til egne rettigheter. Vi har valgt ut rettigheter som skal være med å gi barn grunnleggende gode livsvilkår. Det handler bl.a. om retten til ikke-diskriminering, retten til å si ifra og bli hørt, retten til beskyttelse og retten til å gå på skole.
  At barn er oppmerksomme på egne rettigheter, er av stor betydning for deres trygghet i oppveksten, noe som igjen er av stor helsemessig betydning, både mentalt og fysisk. Ved å bruke tegneserier som formidlingsformat, vil barna kunne se og lese for seg selv, uten voksne til stede. Samtidig er tegneserien del av et større undervisningsopplegg. Dette ser ut til å fungere svært godt.

 • 100000
 • Vi produserte to tegneseriehefter basert på vårt allerede eksisterende materiell for å lære barn om egne rettigheter. Dette materiellet dreier seg om Rettighetsslottet, som barna er blitt kjent med via plakter og sanger. Produksjonen av hefte 1 gikk som planlagt, mens produkjonen av hefte 2 ble noe forsinket grunnet stort arbeidspress. Å produsere et 32-siders tegneseriehefte er mye jobb. Men nå er jobben stort sett gjort, vi har straks hefte 2 klart for trykk. Samarbeidet mellom Redd Barna og kreatører har gått fint, med mange gode møter og fine faglige innspill underveis.

 • Det første tegneserieheftet, som allerede er lest av et stort antall barn, ble meget godt mottatt, og tilbakemeldingene er svært positive. Barna engasjerer seg i historien vi presenterer for dem, og de synger med på sangene. Gjennom spennende underholdning får de det positive budskapet med seg. Vi vurderer derfor dett prosjektet som svært vellykket. Og nå er vi straks klare til å følge opp det første heftet med en ny og spennende historie der barna møter igjen kjente figurer på Rettighetsslottet.
  Tegneserien og annet undervisningsmateriell om Rettighetsslottet finnes her: www.reddbarna.no/rettighetsslottet.

 • Alt i alt må dette sies å være et svært vellykket prosjekt. Det ser vi i måten barna engasjerer seg i tegneserien. Planen nå er å få ferdig hefte 2 i løpet av februar 2017 og så lansere det for en gruppe barn, samtidig som vi gjennom våre kanaler forteller voksne at det nye heftet kan bestilles. Vi vil også prøve å få utvidet sangrepertoiret med én ny sang, som hører til hefte 2. Videre vil vi jobbe med å få støtte til å oppdatere Rettighetsslottet på nett, slik det fungerer godt på alle digitale platformer.