Kampanjen Ja betyr ja bruker filmer med reelle historier for å nå fram med budskapet til russ over hele landet. Så langt har tilbakemeldingene vært svært gode. Foto: Norske Kvinners Sanitetsforening

– Vi er gjerne redd for å gå alene hjem fra fest, men når det gjelder voldtekt så viser statistikken oss at vi skal være vel så på vakt overfor dem vi fester sammen med, sier prosjektleder Ida Marie Hansen.

Hun leder kampanjen Ja betyr ja, som er et prosjekt i regi av Norske Kvinners Sanitetsforening, rettet inn mot ungdom – og særlig russ.

Les kronikk av Grete Herlofsen, generalsekretær i NKS: «Med et rykk våknet jeg. Penisen hans var inni meg»

Vanskelig å si nei

I april og mai har Hansen reist rundt til videregående skoler for å informere om overgrep og voldtekt som skjer på fest, og hvorfor det ikke holder å argumentere med at «vedkommende sa jo ikke nei».

– Det er ikke sånn at hvis den andre ikke sier nei, så er det greit å ha sex med vedkommende. Det kan nemlig være mange grunner til at det er vanskelig å si nei: Personen kan være sterkt beruset, i ferd med å sovne, eller kroppen kan fryse – en tilstand som er svært vanlig hos mennesker som utsettes for vold eller overgrep, sier hun.

Tvert i mot handler Ja betyr ja-kampanjen om å fokusere på aktivt samtykke.

– Ja betyr ja-kampanjen fokuserer på at det skal være helt klart at begge parter vil ha sex. Det skal foreligge et oppriktig samtykke. Hva mener jeg med det? Jo, et samtykke som uttrykkes både gjennom ord og handlinger. Et entusiastisk «ja» og et engasjert kroppsspråk er den beste kombinasjonen, sier Hansen.

Se video: Var Evens første gang et overgrep?

Video: Norske Kvinners Sanitetsforening

Klart og tydelig ja

Hun understreker at festvoldtekt ikke nødvendigvis handler om planlagte overgrep, men at det er viktig å ha et bevisst forhold til samtykke – også når man er beruset.

– Jeg tror ingen her drar på fest for å voldta noen. Men dersom du er på fest, blir beruset og har sex uten å forsikre deg om at den andre faktisk var med på det, så kan du risikere å våkne opp dagen derpå og bli anmeldt for voldtekt, sier hun til ungdommene, og legger til:

– Det er ikke sånn at en som ikke vil ha sex må si nei, men den som vil må få et klart og tydelig ja».

Se video: Ble Frida voldtatt?

Video: Norske Kvinners Sanitetsforening

Se video: Alex delte nakenbilde

Video: Norske Kvinners Sanitetsforening

Prosjektinformasjon

Ordningsnavn
Helse høst (2017)
Prosjektnavn
"Ja betyr ja"
Prosjektet i kortform

For å forebygge voldtekt og overgrep i russetiden er holdningsskapende arbeid helt avgjørende. «Ja betyr ja», i regi av Norske Kvinners Sanitetsforening (N.K.S.), søker å forene informasjonsdager for russen i regi av frivillige sanitetskvinner med en tydelig tilstedeværelse i sosiale medier.

Organisasjon
Norske Kvinners Sanitetsforening
Org.ledd
N.K.S. sine lokalforeninger over hele landet.
Prosjektleder/forsker

Ida Marie Hansen

Fylke(r)
Landsdekkende
Konkret sted/adresse
En av skolene er: Nydalen videregående skole, Nydalsveien 30c
Konkret sted/postnr
0484
Bevilget
2018: kr 280 000
Startdato
01.01.2018
Sluttdato
30.08.2018
Status
Under gjennomføring

Søknadssammendrag

 • Økende inntak av alkohol øker risikoen for voldtekt og andre seksuelle overgrep i russetiden. Nesten halvparten av alle voldtekter her til lands er festvoldtekter (48 prosent), og både overgriper og den utsatte er som regel unge, det vil si under 25 år (Kilde: Kripos). Samtidig viser undersøkelser at seksualundervisningen i skolen er for dårlig. Ungdommen trenger mer kunnskap om samtykke og det å være i stand til å sette grenser for seg selv. "Ja betyr ja"-kampanjen er et viktig opplysningstiltak og bidrar sånn sett til å fjerne skam, skyld, myter og tabuer rundt overgrep i russetiden.

 • Det langsiktige målet er å forhindre voldtekt og seksuelle overgrep i russetiden. For 2018 er målet å nå ut
  til ¼ av avgangselevene i videregående skole med holdningskampanjen om viktigheten av samtykke til sex. I tillegg er målet å nå ut til 50.000 personer i uka i sosiale medier i russetiden.

 • Målgruppen for prosjektet er avgangselever i videregående over hele landet.

 • 12500
 • 50000
 • Våren 2017 har sanitetskvinner vært rundt på videregående skoler over hele landet og snakket med ca. 9000 russ. I tillegg har N.K.S. hatt en storstilt kampanje i sosiale medier. I 2018 er målet å nå enda bredere ut, men vi trenger eksterne midler for å løfte kvaliteten på undervisningsmaterialet. Dessuten vil støtte fra ExtraStiftelsen gjøre at vi får profilert kampanjen i sosiale medier langt bedre. Sistnevnte er viktig for å endre holdninger, for på Facebook kan ungdommen selv delta aktivt i diskusjoner om hva samtykke er og hvor grensen for overgrep går.

  Til neste år vil økt dialog med russen stå i fokus, ved at russestyrene ved samtlige skoler inviteres til å delta i planleggingen og gjennomføringen av skolebesøkene. Samtidig legges det opp til at det skal holdes foredrag på hver eneste skole, og ikke kun deles ut profilartikler slik tilfellet var ved enkelte skoler i år.

  Sanitetskvinner over hele landet legger ned hundrevis av frivillige timer i forbindelse med skolebesøkene. For ExtraStiftelsen vil det å ta del i Ja betyr ja gi dere en unik mulighet til å jobbe holdningsskapende blant ungdom, og samtidig være med og bekjempe et stort samfunnsproblem som festvoldtekter blant unge.

 • 2018:

  Januar-februar:
  - Kontakte potensielle bloggere og ambassadører for kampanjen
  - Igangsette produksjon av videosnutt + profilgensere
  - Lokalt: sanitetskvinner avtaler dato for skolebesøk og kontakter russestyrene for samarbeid om kampanjen

  Mars, april og mai:
  - Skolebesøk over hele landet
  - Etter påske: Kampanje i sosiale medier

  Juni:
  - Kampanjen evalueres

  August:
  - Oppstart planlegging av neste års kampanje