Ezinne: – Alle bør ha treningstilbud i nærmiljøet

Da Ezinne Okparaebo vokste opp måtte hun krysse byen for å få trent. Derfor bestemte hun seg for å gi unge minoritetsjenter et eget tilbud i nærmiljøet.

– Husk at jogging er rolig, da dere, jogging er ikke spurting!

Chiamaka Okparaebo, lillesøster til Norges sprintdronning Ezinne Okparaebo – og trener i storesøsters prosjekt Ezinne Athletics – må minne de drøyt 20 unge jentene som har møtt opp på trening om å ta det med ro i oppvarmingen.

Hver onsdag møtes jentene, som på det meste teller totalt hundre, til felles trening i gymsalen på Granstangen skole.

– Vi skulle gjerne trent to ganger i uka, men det er mange som vil ha salen, så foreløpig har vi den bare denne ene dagen, forteller Ezinne.

Ezinne har selv vokst opp i Groruddalen, og forteller at det toårige prosjektet Ezinne Athletics, ble til som følge av hennes egen oppvekst.

– Det er inspirert av den tiden da mitt talent ble oppdaget, forteller hun, og fortsetter:

– På den tiden var det ingen steder hvor jeg kunne trene her i nærmiljøet, så jeg måtte reise til IL BUL på Majorstuen, sier hun.

Men etter godt og vel ti år, uttallige medaljer i både nasjonale og internasjonale mesterskap, norgesrekorder, kongepokal og flere andre utmerkelser, var situasjonen for nye talenter i Groruddalen den samme som den var for Ezinne da hun vokste opp.

Slik kan det ikke være, mente Ezinne, som tok med seg lillesøster Chiamaka og mamma Juliet og startet Ezinnes Unge Talenter, som ble etterfulgt av Ezinne Athletics. Begge prosjektene er støttet av Stiftelsen Dam i totalt tre år.

– Jeg tenkte at det er viktig at alle har et treningstilbud i nærmiljøet. Så da søkte jeg penger, og når jeg fikk støtte, så måtte jeg jo bare sette i gang, ler hun.

Samhold og sosialt fellesskap er vel så viktig som den fysiske aktiviteten. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten

Målet med prosjektene er å gi unge minoritetsjenter et treningstilbud. Tilbudet er gratis for målgruppa, og det er ingen krav om forkunnskaper. Jentene som trener er i ulike aldersgrupper, og hensikten er å ha det gøy sammen, samtidig som man er fysisk aktiv.

– Vi har vurdert om vi skulle dele gruppa inn etter nivå, men jentene vil helst være sammen alle sammen, så da gjør vi det sånn, sier Ezinne, som understreker at samhold og sosialt fellesskap er svært viktig.

– Vi drar på tur en gang i året, og så spiser vi sammen etter trening, forteller Ezinne, og minner én av de ferskeste jentene på at det er baguetter til alle på kjøkkenet.

Prosjektet er nå inne i sitt siste år, og for Ezinne & co er det nå viktig å finne en måte å få prosjektet til å leve videre på.

– Vi har fått støtte så lenge, så nå må vi jo stå på egne bein snart, smiler Ezinne, og forteller at de har flere følere ute, blant annet i et samarbeid med Reach for Change.

– Nå må vi jobbe med å bygge organisasjonen, vi vil bli et sosialt entrepenørskap, sier hun.

Onsdag 20. september fikk Ezinne Athletics besøk av byråd for kultur, idrett og frivillighet i Oslo, Rina Mariann Hansen (Ap). Selv om hun ikke kan gi noen konkrete løfter om støtte, blir Hansen raskt ivrig etter å bidra.

– Dette er jo så bra! Det finnes jo flere ulike støtteordninger man kan søke på, er jo å få oversikt over disse, sier hun.

Ezinne Okparaebo (nederst til høyre), sammen med byråd Rina Mariann Hansen (nede til venstre), frivillighetskoordinator i Oslo kommune, Lone Singstad Pålshaugen og 14 år gamle Aisha, som hadde sin første dag på trening. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten

Mens byråden er bå besøk har 14 år gamle Aisha sin første dag på trening. Hun har trent både fotball, håndball og cricket tidligere, men – i likhet med Ezinne – ble reiseveien etterhvert et problem, som blant annet gikk utover skolearbeidet.

Hun sitter på sidelinja og følger med på treningen, men allerede etter kort tid er hun overbevist om at det ikke blir siste gangen hun er her.

– Dette er kjempebra fordi det er her jeg bor, og jeg kan komme hit sammen med venner og være sosial samtidig som jeg trener, sier hun, og legger til:

– Dette tilbudet burde finnes overalt, dere burde skrive om det i sosiale medier og få avisene til å skrive om det, så det kan spre seg!


Sluttrapport

Bakgrunn

Målet med Ezinne Athletics er å samle jenter med minoritetsbakgrunn i Groruddalen til friidretts-trening. 1.1.1 Hovedmål Prosjektet har hatt disse målsetningene i løpet av 3 år: Mål 1: Etablere faste og forutsigbare aktivitetstilbud Mål 2: Gi treningstilbud en gang i uken Mål 3: Dra på samling/ treningsleir 1.1.2 Delmål Prosjektet har videre definert tre delmål: Mål 1: Finne og motiverer talenter til videre satsing Mål 2: Organiserer seminar om kosthold Mål 3: Delta/observere stort stevne

Oppsummering

Ezinne Athletics skal fortsette med ukentlige treninger så lenge vi får tilgang til midlene som trengs for å holde hjulene i gang. Vi har planer om utvidelse til en bydel til. Vi skal samarbeide med Groruddalen Friidrettsklubb for overgang og innmelding for de aktuelle utøverne i Ezinne Athletics for videre ivaretagelse.

Prosjektgjennomføring

Ezinne Athletics jobber for felles verdier og mål. Vi opprettet egen Facebook-side, Instagram-konto og hjemmeside. Vi har vært mye ute i media. Vi delte ut flyere, plakater og lagde banner for profilering og rekruttering. Ezinne Athletics samarbeidet tett med skole og arrangerte aktivitetsdag og stevne. Prosjektleder kunne nå jentene gjennom e-post, sms eller sendte invitasjon i papirform. Vi har benyttet Granstangen skole for friidrettstrening hver uke siden oppstarten i 2015. Vi har hatt treningsleir hvert år, da har vi vært i Mandal en gang og to ganger i Sverige. Sunn Idrett har holdt foredrag om kosthold og idrett. Våre støttespillere og samarbeidspartnere har bidratt mye for det gode arbeidet Ezinne Athletics har gjort for jentene. Ezinne Okparaebo har delt av sin kompetanse og erfaring som toppidrettsutøver som Norges raskeste kvinne gjennom tidene og bidratt med treningsopplegg og gode råd til jentene.

Resultater

Ezinne Athletics er et vellykket prosjekt for målgruppen. Medlemmene økte fra 30 – 105 jenter i løpet av 3 år. Vi har et godt oppmøte til trening hver uke. Jentene deltok som eget lag i TINEstafetten både i 2016 og 2017. Vi arrangerte utestevne og var det eneste idrettslaget som ble brukt i offisiell åpningsdag av Stovner-banen med Bymiljø-etaten i 2017. Ezinne Athletics vant prisen ”Årets Perle” i 2016, og i 2017 fikk vi ”OXLO – prisen” for arbeidet vårt innenfor mangfold og integrering. Gjennom Ezinne Athletics skal det bygges friplass på Høybråten i Groruddalen. Vårt arbeid har gitt jentene mestringsfølelse, bedre helse, styrke, vennskap og samhold på tvers av etnisitet, kulturer og religioner.

Antall personer i målgruppen

105

Sluttrapport/artikler (pdf)

Sluttrapport 2017.pdf

Prosjektleder

Juliet Ijeoma Okparaebo

Detaljer
Program
Forebygging (2015)
Prosjektnavn
Ezinne Athletics
Organisasjon
Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité
Beløp Bevilget
2016: kr 370 000, 2017: kr 370 000
Startdato
31.12.2015
Sluttdato
30.12.2017
Status
Avsluttet
Flere detaljer

Mer informasjon om søknaden og sluttrapporten til dette prosjektet kan du få ved å kontakte søkerorganisasjonen eller sekretariatet i Stiftelsen Dam.