Sofia Haugan forteller historien om seg og sin far Kjell Magne i filmen Røverdatter: Foto: Røverdatter/Indie film

Røverdatter er en dokumentarfilm om Sofias personlige reise for å gjenoppta kontakten med faren sin, som er avhengig av amfetamin. Filmen skildrer tilblivelsen av en nær og sår familierelasjon, samtidig som den stiller spørsmål ved i hvilken grad det offentlige hjelpeapparatet bidrar til å se enkeltmenneskene som er avhengig av hjelp.

Sofia er selv regissør, og filmen er en videreutvikling av kortfilmen Litt om min far, som var hennes eksamensprosjekt fra filmskolen NISS og med seg har hun med seg produksjonsselskapet Indie Film. Utover å fortelle Sofias historie, så ønsker Røverdatter å fremme forståelse og endre holdninger. LMS bidrar blant annet med faglig rådgivning til produksjonen. Du kan følge Røverdatter på Facebook og Instagram.

ExtraStiftelsen bidrar til finansieringen av filmprosjektet. Røverdatter har norgespremiere våren 2018. Filmen er nominert til Best Nordic Documentary på Göteborg Film Festival.

Røverdatter er en ganske annerledes far-datter film om Sofia, som forsøker å hjelpe sin kriminelle far inn på rehabilitering. Deres strategien er mye humor, for å takle en kaotisk og komplisert hverdag.

Filmen hadde kinopremiere 16. mars 2018. Se traileren her:

Video: Sofia Haugan/Indie film

Prosjektinformasjon

Ordningsnavn
Helse vår (2017)
Prosjektnavn
Dokumentarfilm My Heart Belongs to Daddy
Prosjektet i kortform

Dokumentarfilmen My Heart Belongs to Daddy er en kinodokumentar om en ung regissør som blir kjent med sin far - en kriminell gjenganger avhengig av amfetamin. Gjennom den universell far-datter-historie skaper filmen en unik mulighet til å menneskeliggjøre rusmisbruk og dets innvirkning på pårørende. Vi har derfor utviklet en ”impact og outreach”-strategi som underbygger våre markeds- og distribusjonsplan slik at filmen når et bredt publikum. Ved å bli en ”snakkis” kan filmen og temaer den tar opp bidra til å bryte ned stigmatisering og hjelpe pårørende til å åpne opp om hvordan de har det.

Organisasjon
Ivareta - Pårørende berørt av rus
Org.ledd
Sentralt
Prosjektleder/forsker

Carsten Aanonsen

Fylke(r)
Landsdekkende
Bevilget
2017: kr 650 000, 2018: kr 500 000
Startdato
01.07.2017
Sluttdato
01.07.2019
Status
Under gjennomføring

Søknadssammendrag

 • Da Sofia skulle lage eksamensfilmen på filmskolen, skulle faren hennes slippes ut av fengselet. De hadde ikke hatt kontakt siden hun var 10. Hun filmet han i seks dager – før han ble fengslet på nytt.

  Den lille filmen har vokst til å bli en lang dokumentarfilm og handler om mer enn hennes far. Den handler også om deres forsøk på å bygge en ny relasjon.

  Da Sofia kom til Indie Film vokste prosjektet seg vesentlig større. Den handler om mer enn film. Det handler om vårt samfunn og muligheten til å inspirere mer åpenhet. Neste steg var derfor å ta kontakt med LMS og nå – Ekstrastiftelsen.

 • Vi søker om støtte til å ferdigstille produksjonen av kinodokumentaren My Heart Belongs to Daddy samt midler til å gjennomføre vår nasjonale lanseringsplan. Vi ønsker å skape mest mulig synergieffekter rundt lanseringen for å øke bevissthet og forståelse rundt pårørendeproblemstillinger.

 • Vi ønsker å nå ut så bredt som mulig, men skal fokusere på fagfolk som jobber med rusmisbruk, politikere, beslutningstakere, pårørende, og ungdom.

 • 500000
 • 3800000
 • Vi har et erfarent team som jobber med å få filmen ut til verden: Carsten Aanonsen (Executive produsent), August Baugstø Hanssen (assistent produsent), og Sarah Winge-Sørensen (outreach produsent) og Karianne Berge og Geir Lian (norsk distribusjon). Vi jobber med blant annet å få co-produsenter, finansører, distributører og salgsagenter på plass, og har allerede solgt filmen til YLE, SVT, DR, og TV2. (Se vedlagt intensjonsavtaler.) Sarahs jobb som outreach produsent er å koordinere distribusjonsarbeid med outreach-målene. Hun samler partnere som ikke vanligvis jobber med film – som LMS, andre rusorganisasjoner, fagpersoner og ildsjeler - og sørger for at alle jobber koordinert og etter samme plan. LMS bidrar med kompetanse og kontakter. Michael Lindholm er prosjekt koordinator som jobber tett sammen med Sarah. 

  Vi jobber også for å få kjendiser til å ta opp temaet i presse og sosiale medier for å spre budskapet. De vil bli ambassadører for filmen og budskapet sammen med Sofia. Som regissør, hovedkarakter, aktivist og datter av en rusmisbruker, hennes roller og erfaringer setter henne i en unikt kvalifisert posisjon som talsperson for filmen og pårørendeproblemstillinger. For mer utdypende info se vedlagt prosjektbeskrivelse.

 • 2017: Filmen produseres og ferdigstilles mens vi jobber parallelt med grunnarbeid for distribusjon og outreach.

  2018: Internasjonal festival lansering på vinteren, med kinolansering på våren. TV-sendingen og Video-on-Demand (VoD: streaming og nedlasting) lanseres kort tid etterpå. Maksimere pressedekning rundt lanseringer. Etter filmens hoved lansering vil den fortsette å ha et langt og relevant liv på bl.a. VoD og Den Kulturelle Skolesekken.