Penjoinistcurling har vært en stor suksess, hver onsdag møtes over 20 pensjonister på isen. Foto: Dan Cato Røe

– Noen ganger treffer vi og noen ganger bommer vi, men morsomt er det uansett, forteller Steinar Trøan.

Steinar begynte på pensjonistcurling i oktober i fjor, og stort sett hver onsdag er han å finne på curlinghallen på Stange.

– Vi har det sosialt og det er skapt et kjempefint miljø på kort tid. Her er det plass til alle som har lyst til å prøve seg på curlingisen, sier Steinar.

Pensjonistcurling startet opp i fjor, og Jarle Røe er en av ildsjelene som har fått med seg mange pensjonister ut på isen.

– Jeg har lært opp pensjonistene i starten, men nå klarer de seg fint selv. De er her hver onsdag i tre timer, og noen spiller jo nå også i serien, forklarer Jarle.

 

Her er noen av pensjonistene i sving på isen. Foto: Dan Cato Røe

Passer for alle

Curling ser kanskje vanskelig ut for de uinnvidde, og er man ikke utsatt for lårhalsbrudd og det som verre er? Leder for Curling for alle-prosjektet, Dan Cato Røe, kan berolige.

– Curling er en aktivitet som passer for alle, det er mye lettere enn det ser ut som. Vi har ikke hatt noen skader, og vi har alltid en gjennomgang med instruktør første gang. Så bruker vi også antisklisko når vi er på isen, forteller Dan Cato.

– Pengene fra ExtraStiftelsen gjør også at vi kan kjøpe inn curlingsko, koster og hodebeskyttere slik at besøkende ikke trenger eie noe utstyr for å bli med og spille curling. Det betyr at man ikke er avhengig av god økonomi for å kunne spille her, forteller Dan Cato.

Vil ha med flere rullestolbrukere

Curling for alle er et inkluderingsprosjekt hvor alt fra penjonister til rullestolbrukere, ungdom på avrusning eller med psykiske lidelser kan være med å delta.

–  Vi har laget en brosjyre om tilbudet vårt og stått på stand for å reklamere. I tillegg har vi hatt direkte oppsøkende besøk eller ringt ulike institusjoner og virksomhetsledere i Stange, Hamar, Løten og Ringsaker, forteller Dan Cato.

– Det styringsgruppa i Curling for alle nå satser på er å få enda flere rullestolbrukere til å spille curling. Vi har trener og treningstid på dagen, men ønsker også å få til kveldstrening for mennesker som ikke kan trene på dagtid. Vi planlegger også en åpen dag for handikappede, avslutter Dan Cato.

Stange curlinghall fikk storfint besk av stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen (Arbeiderpartiet). Her sammen med Stian Antonsen fra ExtraStiftelsen og Dan Cato Røe som er prosjektleder for "Curling for alle". Foto: Trond Lillebo

Vil sørge for tippemidler til frivilligheten

Med på besøket til Stange curlinghall var stortingspolitiker fra Arbeiderpartiet, Anettte Trettebergstuen. Hun sitter i familie- og kulturkomiteen på Stortinget, og er saksordfører for Stortingsmeldingen, Alt å vinne, som skal behandles i Stortinget 2. mai 2017.

– Dette prosjektet viser hvor viktig tippemidlene her. Denne hallen er delvis bygget med tippemidler, og pengene fra ExtraStiftelsen fører til inkludering i praksis. Derfor må vi sørge for at overskuddet fortsatt går til frivillighet som dette, og ikke til utenlandske spillselskaper, sier Anette.

Her kan du lese artikkel fra Hamar Arbeiderblad som også møtte stortingsrepresentanten

Prosjektinformasjon

Ordningsnavn
Forebygging (2016)
Prosjektnavn
Curling for alle
Prosjekttema
Utstyr for aktivitet som alle kan mestre. Fange opp barn som faller utenfor, samt eldre, funksjonshemmede og innvandrere
Organisasjon
Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité
Org.ledd
Hamar Curlingklubb
Prosjektleder/forsker

Kjetil Fløtre

Fylke(r)
Hedmark
Andre fylker for prosjektet
Akershus, Oppland
Bevilget
2016: kr 135 000, 2017: kr 185 000, 2018: kr 185 000
Startdato
01.01.2016
Sluttdato
31.12.2018
Status
Under gjennomføring

Søknadssammendrag

  • Vi er idretten som kan fange opp alle som faller utenfor annen aktivitet – blant annet de som blir stillesittende. Curling er noe alle kan mestre, og det er like gøy uansett nivå. Curling er akkurat så fysisk krevende man selv vil at det skal være. Barn i sunn aktivitet er vårt hovedmål, men vi har også andre satsingsområder. Vi ønsker å få handikappede i aktivitet. Curling kan enkelt tilpasses forskjellige typer funksjonshemming. Eldre er også et naturlig satsingsområde. Curling er en sosial aktivitet, som også kan skape vennskap, glede og latter mellom etnisk norske og nye landsmenn.

  • Vi vil skape et alternativ. Et lavterskeltilbud som garantert skaper mestringsfølelse - som igjen skaper idrettsglede. Det gjør at utøveren trives, og forblir aktiv. Vårt opplegg vil bli tilpasset blant annet rullestolbrukere, og kan være arena for inkludering av alle som føler seg på sidelinjen.

  • Barn/ungdom som faller utenfor annen aktivitet. Funksjonshemmede - både fysisk og psykisk. Aktivitetstilbud for eldre. Inkludering av innvandrere. Alle aldre.

  • Vi trenger curlingrelatert utstyr for å kunne gjennomføre prosjektet. Det vi ber om midler til, er innkjøp av hjelpemidler for funksjonshemmde og hodebeskyttelse (hjelm) i forskjellige størrelser.

    I dag stilles altfor høye utstyrskrav i mange idretter, som fører til at familier med gjennomsnittlig inntekt eller lavere fort kan føle seg tvunget til å trekke sine barn ut av en aktivitet. I vår curlinghall ønsker vi mulighet til å låne ut nødvendig utstyr. Deriblant sko spesiallaget for curling og koster.

    Vi trenger også midler for å kunne lønne instruktører og ledsagere for ovenfornevnte grupper.

  • Alt innkjøp av utstyr og forberedelser må gjennomføres i løpet av første halvår 2016, og klargjøres før åpning av vår curlinghall i september 2016.

  • Vi mener at vår aktivitet er svært helseforebyggende. Fysisk trening, hjernetrim og idrettsglede er gode stikkord. Curling passer for alle!