Eldrebyråd Inga Marte Thorkildsen var godt fornøyd med å sitte i vogna sammen med en av beboerne på Abildsø sykehjem. Foto: Stian Amadeus Antonsen

Storfint besøk
Mandag 8.mai besøkte eldrebyråd i Oslo, Inga Marte Thorkildsen, sykkelprosjektet på Abildsø sykehjem.
– For et fantastisk prosjekt! Alle har rett til å komme seg ut i naturen og kjenne litt vind i håret, uansett alder forteller en storfornøyd byråd!

Abildsø sykehjem er et kommunalt sykehjem som ligger i Bydel Østensjø i Oslo, ikke langt unna Østensjøvannet. Her er de plass tilt 60 beboere, og området har flotte turstier i nærheten, samt en sansehage som også er tilpasset bevegelseshemmede.

Ideen om å skaffe elektriske sykler kom fra Karin Andersen, som er frisør på sykehjemmet og leder for frivillighetssentralen på Manglerud.

– Vi var på besøk i Danmark hvor vi så at de hadde elektriske sykler på sykehjemmet, og da ble jeg tent på ideen og sa at ”det må vi få til på Abildsø”, forteller Karin og smiler.

Med støtte fra ExtraStiftelsen kom syklene på plass i juni i år.

Både ansatte, frivillige og beboere trives når de kommer seg ut i frisk luft. Foto: Stian Amadeus Antonsen

Stråler av glede

Thomas Moe Kristiansen er avdelingsleder og fagutviklingssykepleier, og har sett hva syklene betyr for beboerne på sykehjemmet

– Vi ligger jo idyllisk til her, rett i nærheten av Østensjøvannet. Syklene gjør at det blir lettere for oss å bruke nærområdet og gi beboerne flere opplevelser. De kommer seg ut, kjenner at det blåser litt, snakker om været, årstidene og det som de ser i naturen. Når de kommer tilbake fra tur ser man hvordan de bare stråler, forteller Thomas.

Sykehjemmet har også pasienter som er sterkt demente og som har utfordringer med dårlig gange. Også for disse pasientene har sykkelprosjektet nytteverdi.

– Blant de sykeste pasientene våre er det nok mange som ikke husker så mye. Vi merker likevel en endring i atferd hos disse pasientene, de blir roligere og virker mer tilfreds, sier Thomas.

Her har sykehjemmet besøk av friluftsbarnehagen i nabolaget. Kanskje ser vi her fremtidige frivillige syklister? Foto Abildsø Sykehjem

Høytidelig snorklipping

De to elektriske syklene ble innviet med grillfest og snorklipping.

– Både pasienter og pårørende synes dette er et flott tiltak. Det har jo også vært et ønske fra pasientene om å komme mer ut, forteller Thomas. En friluftsbarnehage er nærmeste nabo, og de tok også del i feiringen. Syklene har altså ført til mye glede for både store og små.

Fakta om prosjektet

  • Sykkel uten aldring er et samarbeidsprosjekt mellom Norsk Folkehjelp, Manglerud frivillighetssentral og Abildsø sykehjem.
  • Prosjektet har fått 175.000 av ExtraStiftelsen til innkjøp av to elektriske sykler med plass til to personer i hver vogn tilknyttet syklene.