Aktivitetshus i sentrum

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Fauske Røde Kors har avdekket at det er behov for at det blir etablert tilbud for personer i kommunen som ha behov for økt sosial trening og arbeidstrening. I Fauske kommune er det blant annet over 170 personer på tiltak gjennom NAV, som ikke får tilbud om arbeidspraksis. Det er mange som faller utenfor fellesskapet og blir ensomme og isolerte. Fauske Røde Kors ønsker å tilby både arbeidspraksis, nettverk, språktrening samt bygge sosial kapital gjennom et aktivitetshus. Innholdet i aktivitetshuset er en bruktbutikk hvor deltakere får bruke sine ressurser i en trygg og sosial setting.

Målsetting for prosjektet

Prosjektets målsetting er å tilby arbeidstrening, nettverk og språkpraksis for enkeltpersoner med behov for arbeidstrening og økt sosial kontakt med andre. Prosjektet skal fremme fysisk og psykisk helse, øk livskvalitet og mestring for målgruppen.

Målgruppe

-Bosatte flyktninger -Personer på NAV-tiltak -Bodø fengsel, avd. Fauske – Åpen soning -Ensomme personer i kommunen -Brukere innen rus- og psykiatri og psykisk

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

90

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Fauske Røde Kors skal leie et egnet lokale i Fauske sentrum, hvor aktivitetshuset blir etablert. Det skal være et sted hvor lokalbefolkningen kan levere inn brukte møbler, tøy og tekstil med mer, som de frivillige og deltakerne selger videre. Det skal bli et sosial treffpunkt i byen, og det er planlagt å etablere en egen kafe` i butikken. Det er også planlagt å sette opp et verksted hvor man kan pusse opp/bygge om møbler. Det er planlagt å ansette frivillighetskoordinatorer i hel stilling, som får ansvar for tilrettelegging og oppfølging av tiltaket. Det er gjennomført en grundig behovsanalyse i forkant, og det er etablert kontakt med potensielle samarbeidspartnere. Det er tydelig at i Fauske kommune er veien til fast jobb lang for mange, særlig for unge og migranter. Gjennom vårt tiltak kan vi skape en forskjell for enkeltmennesker, samt gi langsiktige virkninger som gir befolkningen et bedre Fauske.

Fremdriftsplan for prosjektet

2018: Leie av lokaler, samarbeidsavtaler med samarbeidspartnere. rekruttering og skolering av nye frivillige, og oppstart av aktivitetene. tilby arbeidspraksis til 5-10 deltakere. 2019: 10-20 gis tilbud om arbeidspraksis Evaluering gjennomføres kontinuerlig i samarbeid meg samarbeidspartnere. 2020: 20 -30 gis tilbud om arbeidstrening/praksis. evalueres fortløpende. 2021: 20 -30 får praksisplass. Prosjektet planlagt selvfinansierende

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Målsetting ved etablering av et all-Aktivitetshus i Fauske sentrum var først og fremst å skape en møteplass for flere sårbare grupper i vårt lokalmiljø. Det var i utgangspunktet tenkt som et tilbud til mennesker som av ulike årsaker hadde behov for sosialisering og arbeidstrening i kommunen. I denne gruppen var det spesielt tenkt på personer som ønsket et aktivitetstilbud gjennom delvis frivillig arbeid og sosial kontakt i tiltakets møteplasskafe. Flyktninger som var i gang med introduksjonsprogram i kommunal regi og som hadde behov for praksisplass samt flyktninger som hadde gjennomført programmet, men som ikke hadde kommet seg ut i ordinært arbeid og derfor hadde ytelse fra NAV. Også andre personer med ytelser fra NAV på forskjellige tiltak var aktuelle. I tillegg til disse hadde man tenkt praksisplass for innsatte ved Fauske Fengsel samt personer som hadde bistand fra kommunens Rus- og Psykiatritjeneste. Til sist var beskrev søknaden også elever fra hhv. Ungdoms- og VGS.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Fauske Røde Kors Aktivitetshus har i prosjektperioden vist seg å være en aktivitet for samtlige av de spesifiserte målgruppene samt mange flere. Vi har etablert samarbeid med flere aktører enn det vi i utgangspunktet hadde trodd, og ser at dette har vært et etterlengtet tilbud og har opplevd at enkeltpersoner har tatt kontakt med spørsmål om å få være med og bidra. Vi vil absolutt si at prosjektet har bidratt til økning i den frivillige innsatsen i Fauske kommune.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

150

Prosjektgjennomføring/Metode

Det ble på et tidlig tidspunkt tatt kontakt med lokalt NAV-kontor for samarbeid om tiltaksplasser for personer på arbeidsrettede tiltak. Aktivitetshuset har gjennom perioden hatt 1 – 2 personer på arbeids- og/eller språktrening til enhver tid. I tillegg har vi hatt 1 VTA-plass (Varig Tilrettelagt Arbeid) i regi av samt finansiert av NAV. Vi etablerte intensjonsavtale med Kriminalomsorgen avd. Samfunn, og har derigjennom gitt tilbud til personer via hhv. Bøtetjenesten, soning av samfunnsstraff samt soning med fotlenke. Vi har gitt tilbud om arbeidspraksis/aktivitetstilbud til personer fra Bodø Fengsel, avd. Fauske. Dette via ordningen Fremskutt Frigang (i forkant og som forberedelse før løslatelse). Vi har i samarbeid med Karrieresenteret i Salten gitt språktrening til personer som har gjennomført intro-program men som ikke har tilegnet seg tilstrekkelige norskkunnskaper til å kunne gå ut i en ordinær jobb. Dette har vi også gjort ovenfor Voksenpedagogisk Senter og Flyktningekontret i kommunen.

Resultater og resultatvurdering

Tilbakemeldingene fra våre samarbeidspartnere har vært meget gode. Dette har i stor grad vært basert på både den oppfølging de aktuelle personene som har vært utplassert hos oss har fått og også rapporteringer og samabeid med aktuelle saksbehandlere, kontaktpersoner og innsøkere. Når det gjelder tilbud om språktrening/språkpraksis, har vi sett at dette har vært arbeidskrevende for de frivillige som har vært på Aktivitetshuset, og har derfor måttet redusere og planlegge dette i større grad enn vi gjorde i begynnelsen. For å gi et godt nok tilbud til denne gruppen, har vi satt et tak på at vi ikke kan ha inne mer enn 2 personer til enhver tid. Dvs. tilbudet kan gis til flere personer, men da på ulike dager og med redusert arbeidstid. Når det gjelder samarbeidet med Fengselet og Kriminalomsorgen, har dette fungert svært godt og vi har kunnet gi tilbud om aktivitet (til innsatte) samt gjennomføring og soning av samfunnsstraff (timer idømt).

Oppsummering og videre planer

Ut fra de erfaringer vi har gjort oss i perioden hvor vi har hatt Aktivitetshuset åpent (redusert pga. pandemien), ser vi at samarbeid med hhv. NAV, Fengsel og Kriminalomsorg avd. Samfunn er noe vi definitivt vil satse på. I tillegg har vi samarbeidet med Vestmyra Skole 9. trinn, i valgfaget “Innsats for andre”, hvor elever har bistått ved innsamling, gjennomgang og utdeling av julegaver gitt til Røde Kors i prosjektet “En helt vanlig jul”. Dette samarbeidet vil vi videreføre samt utvikle til også andre aktiviteter innenfor det humanitære arbeidet som gjøres av Lokalforening i kommunen.

Prosjektleder

Siw Iren Furnes

Detaljer
Program
Helse vår (2018)
Prosjektnavn
Aktivitetshus i sentrum
Organisasjon
Norges Røde Kors
Beløp Bevilget
2018: kr 600 000, 2019: kr 500 000, 2020: kr 500 000
Startdato
02.07.2018
Sluttdato
30.06.2021
Status
Avsluttet