Studentledere: Bekymringsfullt at diagnoser er upopulære

Både sykepleierstudentene og psykologistudentene mener det bør snakkes mer om prestisje og sykdom. Nøkkelen er åpenhet og politisk prioritering, mener de.

DAM Redaksjonen • 18 Jan. 2016

– Mange av våre tillitsvalgte sier at de selv er opptatte av å velge en arbeidsplass med prestisje, der det er stort rom for utvikling og godt fagmiljø. Mange nevner da fagfelt som hjertemedisin, nevrologi, akuttmedisin, barn og kreft. Få ønsker å jobbe med geriatri eller kroniske lidelser som for eksempel KOLS og diabetes, sier studentleder i Norsk Sykepleierforbund, Mia Andresen. I morgen, tirsdag 19. januar, arrangerer Stiftelsen Dam LEV VEL-konferansen, som i år har fått navnet Sykt Populær. Konferansen tar for seg sykdom og prestisje. I forbindelse med konferansen ønsker vi å løfte frem ulike perspektiver rundt det sykdomshierarkiet som forskere som Dag Album har pekt på.

Få vil jobbe med eldre og psykisk sykdom

Studentledere i helsesektoren er på ingen måte ukjente med dette hierarkiet, som blant annet gjenspeiles i hvor nyutdannet helsepersonell ønsker å jobbe. I avgangsundersøkelsen 2014 kom det fram at bare 10,2 prosent av sykepleierstudentene ønsket å jobbe med psykisk helse, mens 7,5 prosent vil jobbe på sykehjem. Tallene for 2015 ligger an til en liten nedgang for psykisk helse, mens noen flere vil jobbe på sykehjem. Bekymringsfullt, mener Mia Andresen. – Det er jo positivt at det er en liten økning i andelen som ønsker å jobbe i sykehjem. Jeg er derimot fortsatt bekymret for at såpass få nyutdannede ønsker å jobbe innfor disse to svært viktige deler av helsetjenesten. Det nettopp med tanke på fremtidens behov innenfor eldreomsorgen, men også innenfor psykisk helse og et økende behov for kompetanse ute i kommunen etter Stortingsmelding 47 (samhandlingsreformen, red. anm.), sier Andresen. Hun får støtte av Simen M. Ekelund som er kommunikasjonsansvarlig i Studentpolitisk utvalg i Norsk psykologforening. – Det er selvfølgelig trist. Alle som jobber med helse vil måtte arbeide med psykisk helse på en eller annen måte, om de vil det eller ikke. Når vårt eget helsepersonell skyr unna psykisk sykdom, bør man ikke være overrasket over at mennesker ellers i samfunnet også gjør det, sier han. Les også: – Jeg skammet meg veldig over den jeg var